Для цих багаторічних квітів обрізка залишилася у минулому: 5 рослин, які не потрібно обрізати восени

Обрізка квітів на зиму – необхідна процедура для багаторічних квітів, але не для всіх. Розбираємось далі в матеріалі, яким рослинам обрізка може не принести позитивного результату.

Садівники знають, якщо обрізати багаторічники, вони перезимують краще, оскільки не гнитимуть, у них не залишаться зимувати шкідники та спори грибів. Однак не всім квітам така процедура потрібна, деяким рослинам листя просто необхідне для холодного періоду.

Які квіти не потрібно обрізати восени

Серед багаторічних рослин, що не потребують осінньої обрізки, є дуже поширені на дачних ділянках квіти.

Лаванда

Обрізку лаванди проводять навесні. Після цвітіння влітку можна знову обрізати рослину, що дозволить їй зацвісти повторно, особливо у теплому кліматі.

Лаванда вважається морозостійкою рослиною, але досвідчені садівники рекомендують замульчувати ґрунт хоча б під молодими кущами. У якості мульчі підійдуть перегній, компост, тирса або солома. При цьому важливо залишати кілька сантиметрів від ствола, щоб уникнути його загнивання. Якщо зима буде сніжною, лаванда чудово перенесе морози.

Морозник

Морозник – вічнозелена рослина, що зберігає декоративне листя навіть взимку. Восени стебла зрізати не рекомендується, оскільки це може призвести до накопичення патогенних мікроорганізмів на місцях зрізів. Для стимуляції утворення нових квітконосів потрібно видаляти сухі суцвіття, щоб запобігти самосіву. Навесні, з появою нових пагонів, старі стебла можна зрізати.

Цим 5 багаторічним квітам не потрібна обрізка восени – перелік рослин яким, необхідне листя для зимівлі
Цим 5 багаторічним квітам не потрібна обрізка восени – перелік рослин яким, необхідне листя для зимівлі

Перстач

Для підтримки форми та декоративності перстач потрібно регулярно обрізати, щоб забезпечити тривале та рясне цвітіння, але не перед зимовим періодом. Восени видаляються лише сухі чи пошкоджені гілки. Основні пагони укорочують на третину, а при необхідності – на половину довжини. Обрізку проводять секатором, а місця зрізів обробляють садовим варом. Вкривати перстач на зиму не потрібно, оскільки він добре переносить морози.

Бадан

Бадан не потребує обрізки восени. Його велике листя не відмирає, а лягає на землю, забезпечуючи додаткову теплоізоляцію кореневої системи і допомагаючи рослині пережити зиму. Зрізати можна тільки засохлі квітконоси та бутони. Санітарну обрізку, якщо потрібно, краще відкласти до весни, особливо після посадки чи пересадки.

Гейхера

Досвідчені садівники рекомендують у гейхери восени видаляти лише квітконосні стебла, залишаючи листя, яке захистить рослину від зимових холодів. Оскільки коренева система гейхери розташована близько до поверхні, їй потрібне укриття. Рослину підгортають, потім накривають сухим листям, соломою, тирсою або покривним матеріалом. Але в жодному разі не можна використовувати плівку, оскільки це може призвести до загнивання або грибкових інфекцій.

Популярне

Подібні новини