Капуста “шепоче”, що готова: 5 вірних ознак зрілості, які підкажуть, коли хапати сікача і збирати врожай

Розповідаємо в сьогоднішній статті, коли потрібно збирати врожай капусти восени та як визначити її зрілість. Використовуйте ці перевірені поради, та матимете щедрий врожай!

Багато українських дачників сумніваються щодо оптимального часу збору капусти. Неправильно обраний термін може негативно вплинути на якість овочів. Це особливо важливо для широко вирощуваних білокачанної та червонокачанної капустин.

Насамперед, враховуйте, що час збирання залежить від сорту. Ранні сорти капусти збирають у червні, середні – в серпні. У вересні городники збирають врожай середньопізніх та пізніх сортів. Пізні сорти збирають останніми, орієнтовно в жовтні-листопаді.

Є кілька вірних ознак, які точно вкажуть вам на готовність капусти до збору. Тож, зверніть увагу, що качани капусти повинні бути гладенькими, блискучими та дуже щільними. При стисканні капуста повинна видавати характерний хрускіт. Це вірні ознаки, що капустина дозріла і її впевнено можна зрізати.

Городники розповіли, як визначити, що капуста дозріла
Городники розповіли, як визначити, що капуста дозріла

Під час збору важливо дотримуватися певних правил. Обирайте суху та ясну погоду. При зрізанні залишайте 3 см качана і кілька листків. Після збору вам необхідно просушити качани від вологи в теплому та сухому місці. Далі не гаючи часу відсортуйте овочі: для тривалого зберігання залишайте лише не пошкоджені головки.

Червонокачанну капусту слід збирати за такими ж правилами, що й білокачанну. Цвітну капусту пізніх сортів можна збирати до середини вересня. Головки мають бути діаметром 11-15 см, вагою 0,5-1 кг, пружні та щільні. Зрізати цвітну капусту досвідчені дачники рекомендують на 2 см нижче останнього листа.

Як бачите, нічого складного у визначенні зрілості капусти немає. Якщо ви будете використовувати наші рекомендації, то точно зберете соковитий та хрусткий овоч вчасно. Бажаємо успіхів та рясного врожаю!

Популярне

Подібні новини