Як правильно підготувати лунки при посадці озимого часнику: 3 поради, від яких врожай пре, як на дріжджах

Озимий часник має час укоренитися до настання морозів і успіх цієї агротехнічної операції дуже залежить від правильного підбору та підготовки лунок.

Тож, як зробити цей процес ефективним і не припуститися помилки? Розгляньмо детально.

Вибір місця для посадки

Експерти розповіли, як збільшити врожай часнику за допомогою правильно обраної дати посадки
Дачники розповіли, як правильно підготувати лунки для озимого часнику

Ця рослина любить сонячні, добре дреновані ділянки, тому уникайте низьких місць, де накопичується вода, оскільки це може призвести до загнивання зубців. Найкращими попередниками для часнику є всі, хто з родини бобових, гарбузових або капустяних. А от після картоплі або цибулі його не варто садити, оскільки вони мають схожі хвороби й шкідників.

Підготовка ґрунту

За кілька тижнів до посадки варто ретельно підготувати ґрунт. Часник любить легкий, родючий із нейтральною або слабокислою реакцією. Для цього можна внести органічні добрива — перегній або компост. На 1 квадратний метр ділянки потрібно приблизно 4-5 кг перегною. Якщо ж ваш ґрунт важкий, варто додати трохи піску для покращення дренажу.

Формування лунок

Городники розповіли, які сидерати посадити після часника
Дачники розповіли, як правильно підготувати лунки для озимого часнику

Після того як ви визначилися з місцем і підготувались, можна братися до формування лунок. Вони повинні бути на відстані 15-20 см одна від одної, щоб кожна рослина мала достатньо простору для розвитку. Глибина має бути приблизно 5-8 см. Важливо не садити зубчики надто глибоко, адже це може затримати їхнє проростання навесні, але й не занадто близько до поверхні, щоб уникнути підмерзання.

Внесення добрив

Для того, щоб забезпечити часник необхідними поживними речовинами на початку його росту, можна внести в кожну лунку трохи деревного попелу або суперфосфату. Це підвищить родючість ґрунту й дасть рослинам потужний старт.

Підготовка посадкового матеріалу

Перед висадкою озимого часнику варто розібрати головки на зубчики, залишивши лише найбільші та здорові. Для додаткового захисту від хвороб можна замочити зубці в розчині марганцівки або іншого фунгіциду на 15-20 хвилин.

Популярне

Подібні новини