Плюнула на все і полила ділянку цим рідким добривом зі скошеної трави – виявила секрет щедрого врожаю

Незабаром зелень стрімко піде в ріст, і настане час активного скошування трави на дачі. Якщо перед вами постає питання, куди подіти траву після косіння, не поспішайте її викидати.

Спробуйте приготувати зброджений настій зелені – перевірений народний засіб для підживлення городніх культур на всіх етапах розвитку. Отримане добриво також підвищує родючість ґрунту, сприяє оздоровленню зараженого ґрунту та розпушує важку структуру.

З яких трав можна зробити найцінніші органічні добрива

На практиці найчастіше роблять настої із суміші різних трав’янистих рослин: кропиви, хвоща, суріпки, пижма, ромашки та інших.

З рослин, багатих на білок, таких як конюшина, люпин, снить, кропива, можна приготувати добриво з максимально можливим вмістом азоту.

Крім того, можна використовувати опале листя, стебла та листя кущів після обрізки, ягоди та плоди культур, бадилля. Але свіжозібраної трави має бути більше. Співвідношення трав з іншими добавками – 70% на 30%.

Як власноруч приготувати добриво зі скошеної трави

Щоб приготувати рідке добриво, слід взяти будь-яку пластикову ємність із широким горлом. Наприклад, відро (10 л) або бак (200 л) – залежить від того скільки ви зберете трави та яку кількість грядок необхідно підживити.

Далі потрібно наповнити ємність до країв рослинною сировиною та залити звичайною водою. Закрити бочку за допомогою кришки чи обв’язати відро, використовуючи поліетиленову плівку.

Щоб пришвидшити бродіння на великий бак слід додати 2-3 столові ложки сечовини чи півсклянки рідкого препарату ” Байкал” чи “Гумат”, які можна придбати в магазині. Можна додати 1 л молочної сироватки.

Залиште ємність у теплому темному місці (у сараї, під навісом або поруч із розлогим кущем).

Виявляється, секрет рясного врожаю завжди був у мене під носом – рецепт рідкого добрива зі скошеної трави
Виявляється, секрет рясного врожаю завжди був у мене під носом – рецепт рідкого добрива зі скошеної трави

Орієнтовно через 10-14 днів необхідно відкрити діжку та видалити з неї стебла та розкислу траву.

Стебла та розкислу траву можете підсушити на сонечку та застосовувати як мульчу чи одразу відправте до компостної купи для перегнивання.

Зелене добриво з бур’янів буде готовим через 14 днів, коли маса перебродить та набуде дуже темного кольору. Терміни залежать виключно від температури навколишнього повітря, під час якого відбувається процес бродіння.

Отриману темну рідину потрібно перелити в іншу ємність, а на дні старої залишити всю утворену гущу. Вона надалі буде своєрідною закваскою для наступної партії добрива.

Як застосовувати рідке добриво зі скошеної трави

Отриманий настій для підживлення використовують у пропорції 1:10 (на 10 л води – 1 л настою).

Але врахуйте, що робити підгодівлю більш “густішою” не можна, адже ви лише нашкодите рослині та спалите її кореневу систему, оскільки готовий настій виходить доволі концентрованим.

Популярне

Подібні новини