1 ложка на відро води з крану врятують чахлу малину: перевірила секрет подруги з села – дякую їй досі!

Малина радує нас соковитими та ароматними ягодами. Щоб отримати щедрий урожай цієї прекрасної рослини, важливо приділяти увагу підгодівлі багаторічника.

У цій статті розповімо про поширені прояви нестачі поживних речовин малини, а також розглянемо, яким дієвим підживлення її можна відновити.

Головні симптоми дефіциту харчування малини

Якщо рослина недоотримує поживні речовини, це неодмінно позначиться на її зовнішньому вигляді. Ми виділили основні тривожні ознаки, на які слід звернути увагу.

Перше, жовтизна листя. Спочатку вони набувають жовтого забарвлення у верхній частині. Далі жовтина поширюється по всій поверхні листової пластинки. Це пов’язано з недостачею азоту, заліза чи магнію.

Друге, сповільнене зростання. У саджанців може бути погано розвинене коріння та стебла, і навіть загальна ослабленість.

Третє, зменшення врожайності. При неякісному харчуванні ягоди зав’язуються у меншій кількості, не наливаються та/або нерівномірно дозрівають.

Четверте, зміна забарвлення листя чи плодів. Наприклад, дефіцит фосфору може викликати пурпурове забарвлення листя, а нестача калію – червоний або коричневий колір ягід.

П’яте, пошкодження квіток – вони можуть бути дрібнішими або неправильної форми.

Всього лише 1 ложка на відро води допоможуть вмить оживити чахлу малину – секретний рецепт добрива
Всього лише 1 ложка на відро води допоможуть вмить оживити чахлу малину – секретний рецепт добрива

І останнє, слабка стійкість до хвороб та шкідників. Дефіцит поживних речовин послаблює імунну систему малини і робить її вразливішою для різних захворювань.

Ефективне підживлення для чахлої малини

Дачникам розповіли, яка проста, але потужна підгодівля оживить навіть найбільш слабку малину. Наступного сезону ягід буде море: вони виростуть солодкими та великими. Ось яке добриво важливо внести восени.

Як пояснили досвідчені агрономи, для приготування ефективного підживлення потрібно розвести в 1 літрі теплої води 12 грамів сухих дріжджів та 100 грамів цукру. Довести об’єм розчину до 10 літрів і настояти протягом 3 днів.

Після зазначеного часу залити 1 літр отриманого настою 5 літрами води та полити кущі малини під корінь. Таке підживлення забезпечить рясне плодоношення наступного сезону.

Експерти зазначили, що восени важливо внести фосфорно-калійні добрива, оскільки за сезон малина забирає з ґрунту велику кількість фосфору та калію. Азотні добрива восени протипоказані. Корисно розсипати під кожен кущ 200 грамів деревного попелу.

Порада:

Восени малину важливо обрізати, інакше навесні на стеблах з’являться бокові пагони, і на них виросте багато листя, яке затінить бруньки. У результаті врожай опиниться під загрозою. Після обрізки на 1 квадратний метр повинно залишитися не більше 8-10 пагонів цього року. Залишені на кущах молоді пагони слід вкоротити на 15 сантиметрів.

Популярне

Подібні новини