Що робити з недозрілими томатами перед заморозками: хитрі дачники ретельно бережуть ці 5 корисних секретів

Помідори мали почервоніти, а вони чомусь досі стоять зеленими, а вже і заморозки на носі... Що ж робити? Насправді ситуацію можна повернути у свій бік і зібрати щедрий врожай.

Коли настають осінні холоди, а на кущах ще залишаються недозрілі помідори, кожен садівник стикається з дилемою: що робити з цим урожаєм? Томати — теплолюбні рослини, і як тільки температура падає нижче 10 °C, їхній ріст сповільнюється, а при позначці 2 °C — вони можуть загинути. Але не поспішайте скошувати кущі! Є кілька дієвих способів зберегти плоди та навіть допомогти їм дозріти.

Коли метеорологи обіцяють перші заморозки, варто негайно зібрати весь урожай. Навіть якщо ваші помідори ще не зашарілися, це не означає, що вони не дозріють. Зелений томат, який ще не розвинувся повністю на кущі, цілком може перетворитися на соковитий і ароматний плід у домашніх умовах. Найголовніше — не чекати, поки холод знищить їх на кущах.

Городники розповіли, як виростити смачні помідори
Дачники пояснили, що робити, коли томати перед заморозками не стигнуть

Один із найоригінальніших способів прискорити дозрівання помідорів — це підвісити всю рослину догори корінням у темному та прохолодному місці. Наприклад, у підвалі або сараї. Виглядає це досить незвично, але працює на диво ефективно.

Ще один метод, який добре себе зарекомендував, — це зберігання зелених помідорів разом із яблуком у закритому паперовому пакеті. Чому яблуко? Усе завдяки газу етилену, який виділяється фруктом і стимулює дозрівання томатів. До того ж цей спосіб не потребує багато зусиль: достатньо просто покласти кілька плодів у пакет і трохи почекати. Через кілька днів ви помітите, що томати почали набувати червоного кольору.

Стало відомо, навіщо досвідчені кулінари заклеюють помідори пластирем – лайфхак, який неодмінно здивує
Дачники пояснили, що робити, коли томати перед заморозками не стигнуть

Якщо ж ваші рослини вже більше не приносять нових плодів, самі томати не червоніють і не збільшуються, то краще не тримати їх у землі. Зріжте кущі або видаліть із корінням, щоб дати місце іншим культурам. Важливо уважно оглянути томати на наявність хвороб. Якщо на листі або плодах є ознаки захворювань, не залишайте їх у саду. Грибок легко може перейти на інші рослини наступного сезону. Тож спаліть усі заражені частини.

Популярне

Подібні новини