Терміново зробіть це з цибулею, якщо вона виросла занадто дрібною: так роблять усі розумні городники

Коли врожай цибулі весь або частково не дуже тішить розмірами, не поспішайте засмучуватися. Навіть найдрібнішим цибулинам знайдеться своє застосування, яке неймовірно порадує вас наступної весни.

Посадити на вікні

Така “дрібниця” ідеально підходить для зимового городу на підвіконні: посадіть цибулини, і за два тижні зможете зібрати перший урожай зеленого пера. Тільки не зрізуйте стрілки всі разом і під корінь, щоб у цибулі залишилися сили дати ще один урожай. І обов’язково підгодуйте посадки універсальним рідким добривом.

Як це зробити?

Перед посадкою обов’язково потримайте цибулини у блідо-рожевому розчині марганцівки. Це рятує їх від гнилі, та й перо швидше проросте. Підсушіть їх протягом кількох годин, і можете починати висаджувати.

Майте на увазі, що цибуля – світлолюбна культура, тому її потрібно тримати на сонячному вікні. А коли дні стануть занадто короткими й похмурими, їй буде потрібне додаткове підсвічування, інакше її зелень буде блідо-зеленою або зовсім жовтуватою.

Висадити цибулини можна старим класичним способом – у ємності із ґрунтом. Для цього підійдуть як порожні горщики для квітів, так і ящики для розсади заввишки не менше восьми сантиметрів. Ґрунт можна використовувати магазинний або приготувати суміш самостійно – з торфу, зрілого компосту та городньої землі, взятих у рівних частинах.

Також цибулю можна виростити в тирсі – цей спосіб підійде для лінивих городників, оскільки в такому випадку посадкам буде потрібен мінімальний догляд. Їх навіть поливати доведеться трохи більше трьох разів за весь час.

Завдяки цим простим трюкам навіть мізерний урожай цибулі можна пустити у справу: дієві лайфхаки
Завдяки цим простим трюкам навіть мізерний урожай цибулі можна пустити у справу: дієві лайфхаки

Для цього візьміть невеликий ящик і застеліть його дно щільною плівкою. Насипте в нього трисантиметровий шар тирси й пролийте окропом. Ваше завдання – добитися того, щоб тирса була вологою, але не перетворилася на розмоклу кашу.

Помістіть головки цибулі на тирсу щільно одна до одної й відправте ящик у темне й тепле місце. Відразу після появи перших зелених пір’їнок поставте ємності на вікно, ближче до світла. Слідкуйте за тим, щоб тирса залишалася вологою, і акуратно поливайте її в міру висихання.

Посадити на грядку

Другий спосіб ще простіший – висадіть дрібну цибулю назад у город. Головне – встигніть це зробити до середини жовтня (тобто до настання перших заморозків).

Скопайте грядку й застроміть цибулини якомога щільніше одна до одної, потім засипте їх землею так, щоб шар ґрунту у висоту становив приблизно десять-дванадцять сантиметрів. За бажання посадки можна удобрити невеликою кількістю деревної золи.

Якщо зробити це зараз, то вже ранньою весною, щойно зійде сніг, ви отримаєте врожай свіжої та ароматної зелені цибулі, яка буде набагато смачнішою, ніж звичайне перо, зібране наприкінці травня – на початку червня.

Популярне

Подібні новини