На насіння не витрачаю ні 1 копійки, бо запасаю сама за “золотим” рецептом бабусі: все росте несамовито

Дачники часто обговорюють між собою таку дилему: використовувати власне насіння або придбане в магазині. Ми теж хочемо долучитися до цієї теми.

Беззаперечно, що у кожного з цих варіантів є свої переваги та недоліки, але що думають фахівці — агрономи? Чи завжди самостійно зібране насіння є кращим за покупне?

Власне насіння: переваги та ризики

Як правильно споживати насіння чіа та в чому його користь
Дачники поділилися секретом, як самостійно зібрати посівний матеріал

Багато городників віддають перевагу використанню насіння, самотужки вирощеного на своєму городі. Це рішення має очевидні плюси:

Те, що виросло на конкретній ділянці, краще пристосоване до місцевого клімату та ґрунту. Окрім того, зібране насіння не вимагає додаткових витрат на покупку нового матеріалу і це, зрозуміло, не може не тішити.

А ще, вирощуючи рослини, власник самостійно контролює всі етапи: від вибору кращих плодів до збирання та зберігання насіння. Це дозволяє уникнути підробок і сумнівного походження насіннєвого матеріалу.

Як закладати насіння в ґрунт
Дачники поділилися секретом, як самостійно зібрати посівний матеріал

Однак, разом із перевагами, власний посадковий фонд має й певні недоліки. Одним із головних є те, що через кілька поколінь може відбутися виродження сорту, якщо не дотримуватися правил селекції. Деякі агрономи зазначають, що для збереження високої врожайності та стійкості до хвороб потрібно постійно оновлювати посівний матеріал.

Насіння ж, яке ви придбаєте в спеціалізованих магазинах, вирощується на основі сучасних технологій. Крім того, воно часто представлене гібридами першого покоління. Тобто поєднує у собі кращі якості двох різних сортів. Втім, їх не можна використовувати для подальшого розмноження, а це, звісно, для городників є суттєвим недоліком. Проте, важливо, що виробники зобов’язані проходити контроль якості, що гарантує наявність гарних характеристик, схожість та стійкість до хвороб.

Всі ці переваги, на думку багатьох, перекреслює один мінус — висока вартість. До того ж ризик підробок на ринку залишається завжди, тому покупцям потрібно бути обачними при виборі продавців.

Популярне

Подібні новини