Не потрібно сушити та заморожувати кріп: лише 1 хитрість допоможе зберігати зелень всю осінь і навіть зиму

У магазині цілий рік можна купити різні прянощі, проте мало хто відмовиться від домашнього кропчика. Це зелень, яка вже давно стала однією з найулюбленіших і найпопулярніших.

Кріп універсальний, адже його використовують у більшості страв домашньої кухні. Городники вирощують велику кількість зелені і намагаються зберегти її на якомога довший термін, щоб насолоджуватися нею весь довгий холодний сезон. Розповідаємо, як вибрати кріп та підготувати його до заготівлі на зиму. Пропонуємо один із найкращих рецептів, як зберегти зелень.

Як підготувати зелень до заготівлі

Щоб отримати максимум користі, потрібно правильно вибрати рослини для заготівлі. Оптимально вибирати молоді кущики з невеликими гілочками-ялинками. Вони перебувають у стадії активного росту, тому сповнені корисних речовин. Дорослі кущі, що випустили парасольки, краще не заготовляти, адже вони вже віддали свої запаси на формування та дозрівання парасольок і насіння. Тож користі від них буде мало.

Молоді гілочки збирають у сухий сонячний день. Після збирання їх перебирають, прибирають сміття, траву тощо. Обов’язково видаляють товсті огрубілі стебла, щоб залишилися тільки м’які молоденькі гілочки. Готову сировину промивають, розкладають в один шар на тканину або м’який папір для сушіння.

Завдяки цьому способу заготівлі кропу на зиму насолоджуюся смаком свіженької зелені навіть у морози
Завдяки цьому способу заготівлі кропу на зиму насолоджуюся смаком свіженької зелені навіть у морози

Перевірений спосіб, як заготовити зелений кріп на зиму в домашніх умовах

Підготовлені описаним вище методом гілочки кропу можна заготовляти різними способами. Ми ж пропонуємо один із найкращих рецептів, який зберігає смак та користь зелені.

Засолювання кропу

Сіль вважається хорошим консервантом, тому гілочки кропу можна засолити. Є кілька способів, як солити кріп на зиму у банках. Найчастіше роблять так: листочки кропу відокремлюють від товстих стебел, промивають, підсушують і подрібнюють. Висипають сировину у велику миску або таз, засипають сіллю. У середньому на кілограм кропу потрібно взяти склянку солі. Все добре перемішують і розкладають по промитим баночкам, утрамбовуючи так, щоб зелень дала сік. Зверху засипають сіллю, закривають кришкою і прибирають у холодильник чи інше холодне місце.

Можна зробити інакше: на дно банки насипають шар солі, потім кладуть шар подрібненого кропу, пересипають його сіллю і так до шийки банки. Важливо: зверху має бути сіль. Закривають кришкою і прибирають у холодильник.

Заготівля виходить дуже солоною, тому під час приготування страви додають її потроху, пробуючи на смак.

Популярне

Подібні новини