Не викидайте картопляні очистки і цибулеве лушпиння: ці харчові відходи стануть “сипучим золотом” для грядки

Ви знаєте, наскільки важливо підгодовувати рослини. Добрива – це, звичайно, добре, але у вас на столі є чимало харчових продуктів, відходи з яких діють не гірше, а іноді й краще за готові добрива.

Розповідаємо, як із таких звичайних кухонних відходів, як картопляні очистки і цибулеве лушпиння, зробити ефективне добриво для рослин.

Картопляні очистки

Найпростіше розкидати шкірку картоплі по ділянці та потім перекопати землю, це можна робити і навесні, і восени. А якщо ви приїжджаєте на дачу тільки у вихідні, очищення можна заморожувати або сушити.

В очищеннях міститься крохмаль, глюкоза, вітамін С, органічні кислоти, жири та мінеральні солі. У міру розкладання продукту, у ґрунт потрапляють корисні речовини, і це позитивно впливає на ріст та розвиток рослин.

На картопляні очищення добре реагують ягідні чагарники, тому що люблять крохмаль та глюкозу. Ягоди смородини, малини та ожини будуть більшими і соковитішими, якщо закопати очистки під кущі в період дозрівання плодів на глибину 20 см.

Добрива з відходів від картоплі добре підійдуть для підживлення коренеплодів: редьки, редиски та інших схожих рослин. Можна також підсипати їх у лунки при посадці гарбуза, кабачків, огірків та баштанних культур. Це надовго забезпечить рослини запасом поживних елементів.

Ми звикли їх відправляти до смітника, а дарма – копійчане добриво для грядки із харчових відходів
Ми звикли їх відправляти до смітника, а дарма – копійчане добриво для грядки із харчових відходів

Відвар з картопляного очищення також допомагає нарощувати зелену масу, якщо застосовувати його при поливі рослин.

Як заготовити? У якості відвару можна використовувати воду після варіння картоплі в мундирі, якщо ви не додавали сіль і спеції. У класичному рецепті потрібно варити картопляні очистки 20-25 хвилин після закипання. Краще робити це з відчиненими вікнами, щоб запах не затримувався у квартирі.

Цибулеве лушпиння

Настій з лушпиння цибулі здатний прискорити і поліпшити ріст будь-якої рослини. Їй зрадіють абсолютно будь-які культури, тому що вона має не тільки поживні властивості, але й знезаражувальні.

Як заготовити? Приготувати підживлення самостійно дуже просто. Лушпиння заливають окропом і настоюють кілька годин. Багато дачників використовують настій лушпиння цибулі як тільки починають помічати пожовкле листя на рослинах.

Шкірку можна просто закладати в ґрунт або використовувати для обприскування. Щоб приготувати захисний засіб від шкідників, 4 склянки лушпиння цибулі залийте 2 літрами гарячої води. Настоюйте 2 доби та процідіть, а потім розведіть водою у пропорції 1:2 та обробіть рослини.

Популярне

Подібні новини