Я виявила, як подолати картопляну паршу: потрібно розвести 2 пакетики цього засобу в 6 л води – вау-ефект!

Дачники, які зіткнулися з паршею картоплі, часто вважають, що це явище є лише зовнішнім дефектом. Але пліснява, що розвивається, знижує рівень крохмалю та впливає на час зберігання зібраного врожаю.

Давайте розглянемо профілактику та лікування парші на картоплі.

Профілактика появи парші на картоплі

Головним способом боротьби з паршею картоплі є дотримання вимог сівозміни. Якщо картоплю висаджувати на ділянці не частіше ніж раз на 4-5 сезонів, то за цей час спори парші гинуть. Але багато дачників мають не надто великі ділянки, щоб міняти місце під висадку картоплі.

Фахівці рекомендують відразу після збирання картоплі засівати ділянку сидератами (гірчицею, бобовими або злаковими культурами). Коли сидерати досягнуть висоти 12-14 см, землю перекопують, закладаючи рослини в ґрунт. При їх гнитті утворюються сапрофітні гриби та бактерії, які є ворогами збудників парші та сприяють їх знищенню.

У весняний період можна повторити посадку сидератів або просипати грядки, в яких плануєте садити картоплю, порошком гірчиці та рясно пролити водою.

Спори парші краще розвиваються в лужних ґрунтах з малою кількістю марганцю та бору, тому навесні у грядки рекомендується вносити такі добрива (на 100 м²):

  • сульфат амонію – 1500 г;
  • суперфосфат – 2000 г;
  • калімагнезія – 2500-3000 г;
  • сірчанокисла мідь – 2 ст. л., сірчанокислий марганець – 1 ст. л., борна кислота – 1 ст. л.

Використання хімікатів для лікування парші картоплі

Починати боротьбу з паршею картоплі слід з протруювання посадкового матеріалу фунгіцидними препаратами.

Беру 2 пакетики цього дармового засобу – і готую чудо-розчин від картопляної парші: бульби знову здорові
Беру 2 пакетики цього дармового засобу – і готую чудо-розчин від картопляної парші: бульби знову здорові

Для цього можна використовувати препарати “Максим” або “Фітоспорин”. Другий препарат можна використовувати не тільки для обробки бульб. Також, щоб закріпити результат, потрібно обробити кущики картоплі розчином “Фітоспорину” тричі за сезон із інтервалом у пару тижнів. Готують розчин для обприскування наступним чином: 2 пакети препарату розводять у 6 літрах води.

Крім того, для обробки посадкового матеріалу і подальшого обприскування надземної частини можна використовувати такі засоби: “Манкоцеб”, “Фенорам супер”, “Колфуго”.

Але не завжди варто використовувати сильні засоби для боротьби з різними видами парші. Зокрема, проти парші звичайної чудово підійде будь-який регулятор росту, наприклад, “Циркон”.

В описі цього препарату зазначено, що він здатний боротися з паршею навіть при одноразовій обробці посівного матеріалу. Якщо ж обробка проводиться двічі, то парша зовсім відступить.

Готувати розчин “Циркону” для обробки картоплі проти парші слід таким чином: 1 ампулу препарату (1 мл) розводять у 2-3 відрах води та обробляють кущі картоплі відразу після появи сходів. Наступну обробку проводять у період цвітіння.

Популярне

Подібні новини