Чому картопля виростає порожньою всередині: 2 поширені причини та 6 порад від городників, як цього уникнути

Доволі часто городники стикаються з ситуацією, коли вирощена картопля виявляється порожньою всередині. Дізнайтеся, про найпоширеніші причини цього явища та як його можна уникнути.

Чому картопля виростає порожньою всередині: головні причини

Як зазначають експерти серцевина картопляної бульби стає порожньою, або “дуплистою”, найчастіше у бульб, що дуже швидко ростуть та рано дозрівають. Головна причина цього явища – неправильне вирощування картоплі. Особливо високий ризик при надлишку азоту та нестачі калію та фосфору.

Також факторами, що викликають появу “порожніх” бульб картоплі, можуть бути різкі зміни умов вирощування протягом сезону. Це, наприклад, надлишок опадів, низькі температури у травні та червні, а також посуха у серпні.

Як виростити повноцінні бульби картоплі без порожнеч

За словами експертів, запобігти появі порожнеч у серцевині картопляної бульби можна, якщо дотримуватися низки рекомендацій. Їх необхідно врахувати, готуючись до нового сезону.

Порада №1

Слід вибирати сорти картоплі, що мають високу стійкість до “дуплистості”. Це, як правило, урожайні сорти із бульбами середнього розміру.

Ці 6 ефективних порад допоможуть назавжди забути про порожню всередині картоплю: дивовижний результат
Ці 6 ефективних порад допоможуть назавжди забути про порожню всередині картоплю: дивовижний результат

Порада №2

Вносити органічні добрива не частіше ніж раз на три роки. Також важливо дотримуватися правильного співвідношення внесення азотних добрив. Їхня кількість повинна бути приблизно в 1,5 рази менша, ніж дози фосфору та калію.

Порада №3

Збільшувати густину посадок після застосування високих доз добрив.

Порада №4

Проводити глибоке підгортання або мульчувати посадки картоплі товстим шаром.

Порада №5

Також важливо звернути увагу на вміст бору у ґрунті. При його нестачі картопля часто виростає порожньою всередині. Недолік цього важливого мікроелемента найчастіше спостерігається на піщаних та супіщаних ґрунтах. Експерти нагадують, що бор є у золі. Її рекомендується вносити під час посадки та після цвітіння, але не перевищувати дозу 20-25 г на один кущ. Ще треба пам’ятати, що надмірна кількість золи може призвести до виникнення парші.

Порада №6

Якщо на ділянці проблема з “дуплистістю” бульб картоплі стала системною, фахівці рекомендують обприскувати їх перед посадкою розчином борної кислоти.

Популярне

Подібні новини