Вау-дріжджовий “турбо-прискорювач” для компосту: як отримати “чорне золото” городу за лічені місяці

У всіх дачників та городників восени накопичується багато зайвої органіки. Більшість воліють її спалювати, але ми робимо інакше — усю зелень на ділянці складаємо в компостну купу.

Якщо зробити все правильно, навіть уражені хворобами рослини успішно перепріють, грибкові спори загинуть, і ви отримаєте якісний компост.

Для прискорення цього процесу ми використовуємо натуральну “активаторку”, яка допомагає зробити компостування максимально швидким та ефективним. Навіть якщо купа складена правильно, рослинні залишки можуть перепрівати 2-3 роки. Але коли компост потрібен вже навесні, важливо додати до нього спеціальні корисні мікроорганізми, які допоможуть прискорити процес.

Коли купа укладена, готуємо поживний розчин. У відро з 2-3 літрами води додаємо 2-3 столові ложки цукру, потім кладемо звичайні свіжі дріжджі, ретельно перемішуємо та чекаємо початку активізації. Разом із цукром вже через 10 хвилин почнеться бурхливе шипіння з виділенням вуглекислого газу. У цей момент суміш необхідно вилити на компост.

Городники розповіли, як перетворити опале листя на компост до весни
Городники розповіли, як перетворити опале листя на компост до весни

Для цього обсяг розчину доводимо до 10 літрів, а потім літр цього концентрату змішуємо з дев’ятьма літрами води в лійці і поливаємо купу по периметру. Потім обов’язково вносимо в компост зелене добриво, наприклад, переброджений трав’яний настій. Він містить багато азоту, яким живляться корисні мікроорганізми, необхідні для активної переробки компосту.

Як альтернативу можна використати молочну сироватку, що містить кисломолочні бактерії, які теж принесуть користь. Чим більше корисних бактерій буде в компостній купі, тим швидше та активніше проходитиме процес компостування. Також можна додати препарати типу Фітоспорину або Триходерми, щоб інтенсивніше прискорити перепрівання компосту до весни.

Такі прості, проте перевірені рекомендації зроблять швидшим перепрівання компосту, тож неодмінно скористайтеся цим способом. Бажаємо успіхів на присадибній ділянці чи дачі.

Популярне

Подібні новини