Жовтнева “перина” для городу: чому досвідчені садівники вкривають грядки соломою. Врожай злетить до небес!

Щоб в наступному році зібрати потужний врожай - в цьому ще також потрібно попрацювати. Розповідаємо, як використати такий дешевий інгредієнт, як солома, на городі.

У жовтні кожен поважаючий себе український садівник замислюється над добривами для своєї ділянки. Адже недарма в приказці говориться: “Що посієш, те й пожнеш”. Хтось віддає перевагу мінеральним добривам на основі калію (калійна сіль), фосфору (суперфосфати) або універсальним комплексам добрив.

Інші дачники обирають органіку у вигляді гною, добрив із компосту. Деякі використовують хімічні засоби. Однак ми хочемо поговорити сьогодні про один із найдієвіших народних методів удобрення, перевірених часом. Йтиметься про природний матеріал — солому, що є похідною від зернових культур. Як і осіннє листя, солома має широкий спектр застосування.

Її також можна використовувати для компостування та приготування мульчі. Як і в будь-якого виду добрив, у соломи є свої переваги та недоліки. Серед безперечних переваг — дешевизна та великий вміст мікро- та макроелементів. Солома допомагає забезпечити ґрунт повітрям, є чудовим захистом від низьких температур і перешкоджає випаровуванню води. Крім того, вона заважає росту бур’янів.

Городники розповіли, як на грядках використовувати солому восени
Городники розповіли, як на грядках використовувати солому восени

Що стосується недоліків, то є ризик “натрапити” на заражену солому, яка разом із добривом може принести шкідливі організми. Якщо солома не встигла правильно розкластися, у ґрунт може потрапити шкідлива для коріння рослин кислота.

Щоб солома розклалася правильно, її потрібно ретельно зволожувати або додавати спеціальні речовини, які сприяють розкладанню, наприклад, сечовину. Ефект від добрива у вигляді соломи настає через кілька років.

Тож обов’язково рекомендуємо скористатися нашими перевіреними порадами та самостійно переконатися в їхній високій ефективності. Бажаємо успіхів на ваших грядках та присадибних ділянках!

Популярне

Подібні новини