Без хімії та шкідників: наближаються перші заморозки — як захистити свій город та підвищити врожайність

Майже кожен городник знає, що необхідно своєчасно реагувати на засуху поливом рослин. Але чимало людей забувають про підготовку до заморозків, які можуть зіпсувати навіть весь врожай.

Захист городу та власного врожаю від перших заморозків є надзвичайно важливим для кожного городника. Осінні перепади температури здатні нашкодити не лише теплолюбним рослинам, а й більш витривалим культурам. Тому варто своєчасно подбати про їх укриття.

Найпростіший спосіб — мульчування ґрунту. Для цього підійде будь-який органічний матеріал, як солома, скошена трава, хвойний опад чи пожовкле листя із власного саду. Мульча допоможе утримати тепло в землі, захистивши кореневу систему від промерзання. Важливо зробити шар покриття не менше 10 см завтовшки, інакше захист не буде ефективним.

Для мульчі підійдуть різні матеріали, серед яких листя, кора, відходи від деревообробки тощо
Для мульчі підійдуть різні матеріали, серед яких листя, кора, відходи від деревообробки тощо

Другий варіант — це тимчасове укриття рослин. Можна використовувати неткані матеріали, як агроволокно, або ж старі простирадла і навіть непотрібний одяг, який ви вже давно планували викинути. Але врахуйте, що укриття повинно бути достатньо міцним, щоб витримати непогоду і зберегти тепло, але при цьому не дуже щільним, аби рослини могли дихати.

Але варто зауважити, що далеко не всім культурам потрібен захист від заморозків. Наприклад, білокачанна капуста витримує навіть легкі морози. Ба більше, вони навіть можуть покращувати смак, оскільки зниження температури призводить до накопичення в капусті цукрів.

Білокачанна, брюссельська, савойська та інші види капусти мають хорошу стійкість до холоду
Білокачанна, брюссельська, савойська та інші види капусти мають хорошу стійкість до холоду

Непогану стійкість до морозу також мають також коренеплоди. Оскільки буряк, моква та селера захищені ґрунтом, вони не потребують термінового захисту під час заморозків. Але тривалий чи сильний холод без погіршення харчових властивостей майже неможливий.

А ось кабачки, огірки, перець, бобові, томати, баклажани — все це погано переносить холод. Також важливо захищати на зиму багаторічні рослини, як суниця та малина, і ті культури, які зазвичай висаджуються восени — часник, озимі сорти цибулі тощо.

Популярне

Подібні новини