Завжди маю багато полуничного варення: секрет підвищення врожаю полуниці, який я вичитала у старому журналі

Як підвищити врожай полуниці без дорогих добрив та тяжкої праці? Є кілька перевірених порад, які допоможуть отримати максимум ягід із кожного куща. Дізнайтесь, що насправді працює.

Полуницю обожнюють дорослі та діти. Ця ягода смачна у свіжому вигляді, в десертах, компотах, варенні. Тому завжди хочеться, щоби полуниці на грядках було більше. Як цього досягнути? Все залежить від правильно підходу до її вирощування.

Вибір правильного сорту

Якщо ваші рослини уже виродилися або ж із самого початку ви підібрали поганий сорт, то можна забутися про великий врожай. З часом будь-який кущ починає давати менше ягід, а їхній розмір стає дрібнішим. Тому в цьому випадку варто придбати інший сорт. Є багато цікавих варіантів, як “Маршал” та “Альбіон”, як відрізняються стійкістю до спеки.

Правильний вибір сорту суттєво впливає на врожайність та вироджуваність полуниці
Правильний вибір сорту суттєво впливає на врожайність та вироджуваність полуниці

Прекрасними смаковими властивостями та хорошою витривалістю відрізняються “Кімберлі” та “Флоренс”. Також можна придивитися до ранніх сортів, якщо хочете регулярно отримувати свою полуницю. А деякі кущики навіть можна висаджувати в будинку.

Регулярний полив та підживлення

Полуниці, навіть стійкій до засухи, треба вода. Особливо рослини потребують її під час цвітіння. Ідеальним рішенням є крапельний полив, оскільки дозволяє підтримувати вологість ґрунту без перенасичення його водою. Для покращення врожайності також може використовувати добрива. Купувати їх не обов’язково, адже можна приготувати натуральні аналоги.

Натуральний захист від бур’янів

Мульчування — один з найпопулярніших методів серед городників. Використання органічного покриву (листя, трава, солома, кора тощо) дозволяє не лише зменшити ріст бур’янів. Також він сприяє утримуванню вологи в ґрунті та захищає рослину від перегріву і переохолодження (це важливо в зимовий період, коли полуниця може загинути від сильних морозів).

Мульчування дозволить рідше поливати та прополювати полуницю
Мульчування дозволить рідше поливати та прополювати полуницю

Прибирання вусів та зайвих квіток

Якщо рослина витрачає сили на розмноження, то вона буде давати менше ягід. Тому обрізайте вуса, що особливо важливо для молодої полуниці. Якщо хочете, щоб ягоди були більшими, то варто видаляти зайві квітки. Оптимально залишати по 4-5 на кущик.

Популярне

Подібні новини