Замість гною: 3 ефективні “копійчані” добрива для ґрунту восени – земля стає в 100 разів родючішою

Після сезону врожаю будь-який ґрунт виснажується, тому досвідчені городники восени завжди підгодовують землю, щоб у новому сезоні виростити неперевершено розкішний урожай.

За вегетативний сезон рослини виносять із ґрунту більшу частину поживних органічних та мінеральних компонентів. Кожна культура споживає певну кількість мінеральних солей та мікроелементів, але, в основному, в ґрунті знижується кількість азоту, калію, фосфору, магнію, бору, заліза, міді, сірки та марганцю.

Тож, якщо при осінній обробці землі на городі, у ягіднику та саду, а також у догляді за газоном та зеленим лужком не використовувати добрива, то вже наступного сезону виснажена земля не забезпечить соковитість газонної трави, пишне цвітіння декоративних культур та максимальну врожайність плодових, ягідних та овочевих рослин.

Саме тому важливо правильно вибирати способи підживлення, адже ефективність врожаю значною мірою залежить від того, які добрива використовуються. Майже кожен садівник має свій коронний метод, яким користується для підживлення ґрунту. Але часто так буває, що земля звикає до одних і тих самих добрив, ґрунт насичується певними корисними елементами і вимагає чогось нового. Тут важливо урізноманітнити раціон живлення.

Восени підживлюю ґрунт цими трьома дієвими добривами – і не хвилююся за врожай у наступному сезоні
Восени підживлюю ґрунт цими трьома дієвими добривами – і не хвилююся за врожай у наступному сезоні

Наприклад, садівники зі стажем радять використовувати гірчичний жмих (макуху). Це відмінне органічне добриво та водночас ефективний фітосанітарний засіб для ґрунту. У ньому міститься багато фосфору, калію, азоту та марганцю. Ґрунт стане пухким, а захворювання та грибки загинуть. На кожен квадратний метр достатньо двох кілограмів, але перед застосуванням обов’язково прочитайте інструкцію.

Також корисне для землі восени й кісткове борошно. Це добриво повільно перегниває та виділяє фосфор, калій, кальцій та азот. Ґрунт, відповідно, стає родючим, а рослини мають міцний імунітет. Достатньо трьох кілограмів на квадратний метр землі.

І не забувайте про натуральне добриво – доломітове борошно. Це підживлення дозволяє зменшити кислотність ґрунту, тому що на кислому ґрунті мало що росте. Але спочатку треба перевірити ґрунт спеціальними лакмусовими тестами, які продаються в будь-якому садовому магазині.

Доломітове борошно також допомагає рослинам навесні швидше зійти та знезаражує ґрунт від хвороб та шкідників.

До речі, усі ці перераховані вище добрива коштують навіть дешевше, ніж гній.

Популярне

Подібні новини