Догляд за флоксами восени: обрізка на зиму і чим вона відрізняється від весняної – тонкощі від садівників

Про красу багаторічних флоксів можна говорити довго. Але секрет пишного цвітіння багато в чому залежить від якості та регулярності догляду. Особливої уваги культура потребує в осінній період.

Багаторічні флокси є однією з улюблених рослин у садівників через їх ефектне та тривале цвітіння. Ключові вимоги до догляду за цими квітами – правильний полив та захист від хвороб, переважно борошнистої роси. Це і є основною метою обрізки у весняний та осінній періоди.

Обрізка флоксів дає низку переваг. Насамперед вона допоможе підтримувати привабливий вигляд рослин та ділянки в цілому. Крім того, процедура стимулює нове зростання. Якщо ж борошниста роса продовжує вражати листя флоксів, варто подумати про заміну старих сортів на більш нові, які мають стійкість до цього захворювання.

Як зазначають експерти, протягом вегетаційного періоду флокси можна обрізати кілька разів. Це сприятиме профілактиці борошнистої роси, активізуватиме ріст і продовжуватиме період цвітіння.

Основна мета весняної обрізки – перенаправити енергію рослини туди, де вона необхідна найбільше. Цього можна досягти проріджуванням стебел до початку цвітіння. Якщо проблема з борошнистою росою стає все більшою, а ваші флокси виросли в непрохідні чагарники, видаляйте до третини всіх стебел. Це стимулює ріст стебел, що залишилися. Крім того, можна прищипнути листя до першої пари, щоб покращити вентиляцію та знизити ризик виникнення хвороби.

За флоксами восени доглядаю за цією схемою – не можу нарадуватися їхньому ефектному і тривалому цвітінню
За флоксами восени доглядаю за цією схемою – не можу нарадуватися їхньому ефектному і тривалому цвітінню

Осіння обрізка проводиться за допомогою секатора, попередньо обробленого спиртом або відбілювачем. У цьому випадку потрібно враховувати вік рослин. Саджанці та молоді флокси обрізаються на висоті п’яти-семи сантиметрів від землі. Дорослі флокси зрізуються до рівня ґрунту, а стебла спалюються.

Також слід пам’ятати, що обрізка на зиму проводиться не у теплому вересні, а після перших заморозків, коли рослину прихопить морозом.

Починаючи з вересня і до заморозків, можна обприскувати флокси від борошнистої роси фунгіцидом. Якщо використовується саморобний розчин, то квіти доведеться обприскувати щотижня. Фунгіцид використовується з обов’язковою обробкою нижньої сторони листка. Слід пам’ятати, що борошниста роса найчастіше уражає флокси, які ростуть у тінистих місцях із поганою циркуляцією повітря. Оптимальні умови для цієї хвороби – прохолодні ночі, які змінюються теплими днями.

Популярне

Подібні новини