Посадка озимого часнику бульбочками: городники поділилися хитрощами, як захистити його від вимерзання

Повітряні бульбочки – це насіння стрілкувальних сортів часнику. Деякі городники залишають стрілки для насіння і в результаті отримують здоровий посадковий матеріал для висадки під зиму.

Розповідаємо далі в матеріалі про особливості цього методу, а також про те, як правильно висадити бульбочки озимого часнику, щоб отримати хороший урожай у новому сезоні.

Плюси і мінуси посадки озимого часнику бульбочками

Фахівці зазначають, що цей спосіб дозволяє отримати багато здорового посадкового матеріалу потрібного сорту. Цибулини часнику, що знаходяться в ґрунті, часто хворіють і підгнивають. Бульбочки не мають такого недоліку. Також це простий спосіб оновити насіннєвий фонд.

До мінусів належить те, що вирощування посадкового матеріалу займає багато часу. Крім того, цей метод розмноження підходить тільки для стрілкувальних сортів часнику.

Строки посадки часнику насінням під зиму

Урожайність у новому сезоні значною мірою залежить від дотримання строків посадки озимого часнику. Зокрема, як зазначають експерти, висаджувати насіння слід мінімум за 30 днів до настання стійких морозів.

Як підготувати насіння часнику до посадки під зиму

Городники радять за 1,5-2 місяці перед посадкою зберігати насіння часнику в прохолодному приміщенні, щоб вони загартувалися. Перед посівом їх потрібно витягнути з суцвіть і відсортувати за розміром, залишаючи найбільші. Перед посадкою можна замочити насіння в розчині янтарної кислоти.

Саджаю озимий часник повітряними цибулинами тільки так – і отримую великий урожай: вимерзання не буде
Саджаю озимий часник повітряними цибулинами тільки так – і отримую великий урожай: вимерзання не буде

Особливості посадки часнику бульбочками під зиму

Експерти рекомендують садити насіння на глибину 3-5 см, а відстань між бульбочками має становити близько 2-4 см. Між рядками варто залишити 15-20 см. Адже так буде зручніше в подальшому здійснювати догляд за сходами.

Перед посадкою часнику насінням під зиму грядку потрібно перекопати на штик лопати й одночасно видалити бур’яни. Для підвищення врожайності бажано внести перегній або компост. Якщо немає органічних добрив, можна використовувати гранульоване універсальне добриво згідно з інструкцією.

І ще один лайфхак: зверху бульбочки часнику після посадки потрібно трохи присипати землею та замульчувати. Підійдуть перегній, тирса, торф. Це допоможе зберегти вологу в ґрунті та запобігти вимерзанню часнику взимку.

Популярне

Подібні новини