Як підготувати рододендрони та азалії до зими: поради від квітникарів для пишного цвітіння на клумбах

Рододендрон та азалія вважаються вибагливими культурами, але це міф. Важливо вибрати зимостійкі сорти і дотримуватися основних правил підготовки до зими, щоб рослини успішно перенесли холод.

Восени рододендрони та азалії потребують особливого догляду, який забезпечить їм пишне цвітіння наступної весни та влітку. У жовтні й листопаді рекомендується мульчувати кущі, проводити обрізку та стежити за поливом.

Мульчування

Мульчування кущів рододендрона та азалії восени є хорошою ідеєю. Адже за словами досвідчених садівників, мульча допомагає захистити рослини в холодні місяці року, а також перешкоджає росту бур’янів, для яких волога осіння погода створює сприятливі умови.

Необхідно додати шар мульчі, наприклад, із соснової кори, навколо основи рододендронів і азалій у жовтні або листопаді до настання сильних холодів. Важливо переконатися, що мульча не торкається безпосередньо стовбура рослин, щоб уникнути гниття.

Легка обрізка

Легка обрізка рододендронів та азалій восени дозволяє їм залишатися здоровими та в добрій формі, щоб успішно пережити зиму без жодних втрат. Фахівці рекомендують видалити всі мертві та хворі гілки. Їх доволі легко виявити, оскільки такі гілки мають мало або зовсім не мають листя, а також вони можуть виглядати гнилими або почорнілими. Обрізати потрібно до здорового стебла або пагону.

У жовтні та листопаді готую рододендрони та азалії до зими – наступної весни насолоджуюсь рясним цвітінням
У жовтні та листопаді готую рододендрони та азалії до зими – наступної весни насолоджуюсь рясним цвітінням

Рясний полив

Полив рододендронів та азалій важливий не тільки влітку, але й восени. Забезпечення достатньої вологості ґрунту перед настанням зими сприяє доброму стану рослин, адже у природних умовах вони ростуть у вологих ґрунтах.

На думку досвідчених садівників, кущам необхідний рясний полив. Водночас краще поливати нечасто, але у великій кількості. Важливо варіювати кількість води залежно від ґрунту та погоди, але волога повинна досягати коріння глибоко під землею.

Таким чином, підготовка рододендронів та азалій до зими є запорукою їхнього добробуту та фантастично пишного цвітіння у вашому саду і квітнику наступного року.

Популярне

Подібні новини