Як правильно вкрити штамбові троянди на зиму: поради від агрономів із 38-річним стажем з Київщини

Укриття штамбової троянди – справа непроста. Щоб зберегти це ефектне деревце взимку, потрібно врахувати кілька важливих нюансів. Про них ми й розповімо.

Штамбові троянди вимагають особливого підходу під час підготовки до зими. Складність процесу укриття цих рослин часто спантеличує квітникарів-початківців, а особливо коли справа доходить до укладання штамба на землю. Для того, щоб уникнути помилок та захистити троянди від пошкоджень, варто дотримуватися кількох простих рекомендацій.

Якщо штамбові троянди не гнуться, підкопайте їх

Молоді штамбові троянди, особливо “плакучі”, зазвичай гнуться легко. Також не завдають клопоту штамби з важкими кронами. Їх достатньо відкріпити від опори, і вони починають нахилятися до землі. Однак товсті та міцні стебла часто викликають проблеми. Щоб безпечно укласти таку штамбову троянду на землю, експерти рекомендують злегка підкопувати стовбур з боку, протилежного місцю щеплення. Потім стовбур акуратно пригинають, фіксують, присипають землею та поливають.

Пригніть троянди в землі в кілька прийомів

Є й інший спосіб – пригинати троянди поступово. Для цього стовбур пригинають настільки, наскільки він гнеться, а потім прив’язують до кілочка. Приблизно через тиждень його підтягують ще ближче до землі та фіксують у новому положенні. І так поки стовбур штамбової троянди не ляже на землю. Зазвичай це відбувається за три заходи.

Обрізка штамбових троянд перед укриттям на зиму

Як зазначають агрономи, важливим заходом перед укриттям штамбових троянд на зиму є обрізання крони. Тож під час цієї процедури важливо дотримуватись певних правил.

Штамбові троянди готую до зими тільки за цими рекомендаціями з підручника – і за їх зимівлю не хвилююся
Штамбові троянди готую до зими тільки за цими рекомендаціями з підручника – і за їх зимівлю не хвилююся

По-перше, для паркових та англійських троянд процедура включає видалення всіх старих, слабких та пошкоджених пагонів. Повинно залишитися три-сім стебел різної довжини.

По-друге, крона троянд флорібунда повинна мати не більше п’яти сильних гілок.

По-третє, добре сформований кущ чайно-гібридної троянди також повинен мати не більше п’яти сильних пагонів.

І нарешті, у плетистих троянд восени обрізають лише верхівки з недорозвиненими бруньками, а також видаляють залишки листя і плоди. Потім гілки крони зв’язують у пучок (для кожної щепи роблять свій).

Що підстелити під троянди при укритті на зиму

Запобігаючи дотику троянди до голої землі, можна уникнути гниття куща, а також він не буде пріти. Агрономи рекомендують покласти ялинові або соснові гілки. Вони забезпечать сухість та гарну вентиляцію. Також безпосередньо перед укриттям штамбових троянд на зиму їх обов’язково обприскують препаратами проти хвороб та шкідників.

Популярне

Подібні новини