А ви знали? Капусту можна прибирати лише після заморозків: як вибрати правильний момент для збору врожаю

Переважна більшість дачників цього не знає, однак досвідчені городники ніколи не прибирають капусту до заморозків. Розповідаємо далі в матеріалі, чому варто наслідувати їхній приклад.

Капуста: найкращий час для збору врожаю

Як зазначають експерти, багато дачників поспішають збирати капусту ранньої осені, побоюючись перших заморозків. Однак у цьому полягає величезна помилка.

Сильного нічного похолодання та значного зниження денної температури повітря, звичайно, очікувати не потрібно. Справа в тому, що за таких умов капуста починає підмерзати і псуватися.

Але водночас надто рано проводити збір пізнього урожаю також не варто. Якщо дочекатися моменту, коли вдень температура повітря буде не вищою за 7 градусів, а вночі стовпчик термометра опускатиметься не нижче -2 градусів, то капуста зможе накопичити більше цукрів, а також зменшиться ступінь гіркоти овочу.

Збирати капусту найкраще в суху, ясну погоду, оскільки зібрані в дощ головки доведеться перед закладкою на зберігання добре просушити. Важливо не складати в ящики пошкоджені овочі, оскільки вони можуть швидко згнити і спричинити псування сусідніх головок.

Що робити з бадиллям капусти після збору врожаю

Після останнього збору врожаю капусти настає час подумати про рослинні залишки. Деякі городники не прибирають їх, вважаючи, що вони перегниють і покращать ґрунт. Чи так це насправді?

Виявляється, 90 % городників не знають головного секрету: чому капусту потрібно прибрати після заморозків
Виявляється, 90 % городників не знають головного секрету: чому капусту потрібно прибрати після заморозків

Фахівці зазначають, що капуста є одним із найулюбленіших ласощів шкідників. Тим більше, що багато з них продовжують свою активність аж до самих холодів.

Якщо залишити листя і стебла капусти після збирання врожаю, це може спричинити збільшення кількості шкідників. Тому на зиму слід позбутися цих залишків.

Експерти радять зібрати рослинні залишки, подрібнити їх і відправити до компостної ями. Лише в цьому випадку рослинні рештки принесуть користь.

Однак є важливий нюанс: потрібно впевнитися, що капуста здорова. Якщо ж вона заражена хворобами, тоді від листя і стебел краще позбутися остаточно.

Порада:

Про дозрівання капусти свідчить діаметр її головки, який має сягати 10-15 сантиметрів. Також слід дочекатися, поки качан набуде насиченого кольору.

Популярне

Подібні новини