Осінній ритуал для аґрусу: 5 кроків, які “підстьогнуть” ваш кущ родити ягоди-гіганти. Сусіди вже заздрять!

У цій статті ми розповімо про жовтневий догляд за аґрусом – як правильно підготувати його до зими та забезпечити гарний врожай на наступний рік.

Зазвичай у жовтні листя на кущі опадає, і його потрібно зібрати та спалити. Це допоможе вберегти кущ від хвороб та шкідників, які там оселилися.

Після прибирання навколо куща обов’язково треба розпушити землю і внести підживлення. Робити це потрібно до середини жовтня, щоб рослина встигла засвоїти все, що ми внесли, та підготуватися до зими. Найпростіше внести по 40 грамів суперфосфату та по 20 грамів сульфату калію під кожен кущ. Можна замінити їх склянкою деревної золи. Після внесення добре поливаємо кущ. Більше добрив йому поки не потрібно.

Якщо кущ хворів цього сезону, обов’язково потрібно обробити його від грибка та інфекційних хвороб. Далі будуть морози, і препарати вже не матимуть ефекту. Використовуємо Фітоспорин або Фундазол за інструкцією. Коли все листя облетить, можна обрізати кущ. Регулярне обрізування – це основа гарного врожаю.

Городники розповіли, як підготувати аґрус до зими
Городники розповіли, як підготувати аґрус до зими

Видалити потрібно всі гілки, які погано плодоносять та забирають на себе частину поживних речовин. Пагони видаляємо за допомогою секатора максимально безжально. Треба видалити хворі та зламані гілки, сухі пагони, що ростуть у центрі гілки, молоду поросль, яка померзне взимку, а також ті гілки, які лежать на землі, та старі гілки з товстою чорною корою, що дають дрібні ягоди.

Після розпушування ґрунту, внесення добрив та обрізки обов’язково поливаємо аґрус максимально рясно. На кожен кущ знадобиться близько 35 літрів води, і ще краще, якщо в кожному відрі розмішати 10 пігулок бурштинової кислоти для зміцнення імунітету куща. Потім потрібно замульчувати кущ торфом, соломою або прілою тирсою.

Також можна накрити кущ, щоб він точно не змерз. Такі заходи допоможуть зібрати шикарний урожай солодкої ягоди!

Популярне

Подібні новини