Несподівана причина: чому не можна згрібати опале листя у жовтні та що робити з ним на ділянці – 3 поради

Листя на городі — одвічна морока для городника. Що робити, коли дерева щільним килимом вкрили вашу ділянку? Розповідаємо, як насправді опала зелена маса впливає на землю та здоров'я грядок.

Чи потрібно прибирати листя на городі? Це питання приходить до всіх дачників в осінній період. То що, дійсно не варто нічого згрібати та виносити з ділянки?

Однією з цих причин, чому варто залишити листя, є його роль у житті братів наших менших. Відомо, що їжаки люблять ховатися у купах листя, де їм тепло і затишно. Коли температура падає, ці малята потребують укриття, щоб пережити зиму, і товсті шари листя залишаються їх надійним прихистком.

Експерти розповіли, як приготувати ефективний компост з опалого листя за лічені хвилини
Городник розповів, чому листя на городі можна не прибирати

Листя також критично для багатьох запилювачів, таких як бджоли, метелики. З настанням холодів ці комахи знаходять безпечне місце, де можна заховатися до весни. Без достатнього захисту багато видів можуть загинути. Сумно, але якщо порушити цей баланс в екосистемі, можна взагалі лишитися чималої кількості зав’язей на городині влітку.

Крім того, опале листя виконує важливу функцію у збагаченні чорнозему. Воно стає живим середовищем для мікроорганізмів та дощових черв’яків, які в процесі поїдання зеленої маси вивільнюють поживні речовини, як-от азот, калій, фосфор. Вони і стануть основою підживлення у наступному сезоні.

Для мульчі підійдуть різні матеріали, серед яких листя, кора, відходи від деревообробки тощо
Городник розповів, чому листя на городі можна не прибирати

Цікаво, що город, покритий листям стає перешкодою для котів. Так, так, ці пухнастики люблять влаштувати свій клозет на просторах чужих городів. Особливо хвостатим подобається пухка земля, в якій можна копирсатися у своє задоволення. Втім, торкатися листя, особливо коли воно мокре після дощу, вусатикам точно не до душі. Відомо всім, що послід цих тварин є достатньо шкідливим для грядок, а їхня сеча може і взагалі зіпсувати чорнозем.

Популярне

Подібні новини