4 найшкідливіші поради по догляду за томатами після збору врожаю: спробувала і переконалася – не робіть так

Усі "модні поради" сприймаються нами як правила. І ось всі городники надихаються новинкою і вчинять так само, зрештою – знижують врожайність своїми руками, а потім не розуміють, чому так сталося.

Розповідаємо про 4 найшкідливіші поради по догляду за томатами.

Шкідлива порада №1. Скорочення поливу підвищує цукристість плодів

Порадники рекомендують скоротити полив, щоб підвищити у ґрунті вміст поживних речовин, помідори їх отримають і стануть солодшими.

Однак це неправильно. Поживні речовини розносяться по тканинах рослин тільки завдяки воді. Скільки томати п’ють, стільки й одержують поживних елементів.

Якщо отримали малу дозу води, значить, забезпечені бідним харчуванням. Щодо підвищення цукристості, то воно відбувається за рахунок зниження соковитості плодів. Томати стають більш сухими, а тому і солодкими. Але це не вихід із ситуації. Можна застосувати інші способи, щоб рослини отримали достатньо харчування. Тільки важливо дотримуватися балансу.

Шкідлива порада №2. Видалення всіх листків під зрілою кистю

Листя потрібне рослинам. У ньому відбувається фотосинтез, через пластини культури дихають, випаровують вологу. Скільки споживає рослина води, стільки отримає поживних речовин. Якщо скоротити кількість листя, скорочується необхідність споживання води, а разом із нею – поживних елементів.

У тепличних умовах томати можна звільнити від зайвого листя, але робити це слід поступово, щоб на рослинах залишалося не менше 14 листків для індетермінантних сортів. Сюди ще можна додати 2 листки на всяк випадок. Але, якщо за саджанцями доглядає городник-аматор, листя взагалі не варто чіпати.

Цими рекомендаціями користуються всі дачники, а дарма! 4 найшкідливіші поради по догляду за томатами
Цими рекомендаціями користуються всі дачники, а дарма! 4 найшкідливіші поради по догляду за томатами

Шкідлива порада №3. Внести органічні добрива з переважанням азоту

Наприкінці сезону органіка буде зайвою. Це призведе до утворення великої кількості вуглекислого газу – саджанці будуть “жирувати”.

І ще – томати не дружать з нашатирним спиртом. Азот в амідній формі не потрібен рослинам, адже доза такого препарату нікому не відома.

Шкідлива порада №4. Підгодувати борною кислотою

Бор необхідним рослинам – це правильно. Але тільки на початку розвитку. Він відповідає за потребу поживних речовин, за розподіл їх у тканинах, наскільки якісно пройде опилення.

І не завжди бор корисний. Тож, якщо у вас не росли на цій ділянці ріпак, кукурудза та злаки, то додаткове підживлення бором ні до чого. Адже ви періодично підживлюєте рослини золою, органічними добривами. Тому рослини не відчуватимуть дефіциту цього мікроелемента.

Крім того, бор робить помідори рідкими. Соковитість – це чудово, коли вона не надмірна. Тому на початку сезону рекомендую підгодувати томати таким розчином: на відро води – 1 г борної кислоти. Велика концентрація точно не потрібна.

Популярне

Подібні новини