Сусід-фермер розкрив секрет: його кури несуться цілий рік. Ось 5 правил, які рятують від “яєчної кризи”

З якої причини кури перестають нестися? Рано чи пізно таке питання може виникнути у кожного дбайливого господаря, який утримує цих пернатих красунь.

Звичайно, відразу потрібно розібратися у причинах зниження несучості, а потім вживати відповідних заходів. Давайте ж разом розберемося, як вирішити цю проблему.

Отже, чому кури перестають нестися? Спершу може здатися, що кури — птахи не надто вибагливі, але це не зовсім так. Щоб вони несли достатню кількість яєць, необхідно забезпечити їм поживні корми і комфортні умови в курнику. Досвідчені птахівники виділяють кілька основних причин зниження яєчної продуктивності курей.

Погане харчування і умови утримання — це найважливіші аспекти. Якщо їм не приділяти належної уваги, чекати великої кількості яєць не варто. Кури потребують достатньої кількості природного та штучного освітлення, а також постійного доступу до чистої води.

Весна і літо — час, коли кури несуться найбільш активно, оскільки природні умови сприяють високій продуктивності. Однак узимку птиці можуть мерзнути та витрачати сили на період линяння, коли в них відростають нові пір’їни.

Птахівники пояснили, чому кури можуть перестати нестися
Птахівники пояснили, чому кури можуть перестати нестися

Важливо також стежити за станом курника, адже хвороби птахів, комахи або дрібні гризуни можуть негативно впливати на їхню здатність нести яйця. Стрес у курей може бути спричинений змінами погодних умов, ремонтом у курнику або іншими факторами.

Найбільш інтенсивно несуться молоді кури віком до двох років. Старші птахи можуть виробляти значно менше яєць. Іноді кури можуть навіть ховати яйця, щоб висидіти потомство. Вони знаходять місця подалі від інших і облаштовують власне гніздечко. Тож господарям варто регулярно перевіряти наявність таких гнізд, щоб не отримати несподіванку у вигляді маленьких курчат.

Як покращити ситуацію? Яйця від домашніх курей — справжнє джерело корисних речовин для організму, тому варто заздалегідь піклуватися про своїх пернатих, не чекаючи зниження їхньої продуктивності. Один із найважливіших аспектів догляду за курми — це їхній раціон. Крім зернових сумішей, курям можна давати різні фруктово-трав’яні суміші. Також можна додати до годівниці яєчну шкаралупу або крейду, що забезпечить їх корисним кальцієм.

Курям подобається зелень, зокрема молода кропива, листя капусти, бурякове бадилля або просто трава. Важливо також забезпечити достатній простір у курнику, щоб птахам було тепло і світло.

Не забувайте, що пернаті можуть страждати від різних комах. Для цього можна організувати для них ємності з піском або деревною золою. Кури із задоволенням будуть купатися в таких “ваннах”, очищаючи свої пір’їни.

Якщо господар докладе належних зусиль і піклуватиметься про своїх курей, вони віддячать йому хорошим врожаєм яєць. Для підвищення продуктивності можна додати до раціону птахів вітаміни або інші добавки, але перед цим краще проконсультуватися з ветеринаром.

Популярне

Подібні новини