Посадка цибулі восени під зиму: городники назвали найкращі сорти та поділилися секретами рясного врожаю

Цибуля – одна з тих культур, які можна посадити під зиму, коли основні роботи в саду та на городі вже завершено. Розберемо всі тонкощі посіву цибулі під зиму, щоб ви могли отримати хороший урожай.

Багато дачників садять цибулю восени, щоб уже навесні отримати свіжу зелень. Досвідчені городники зазначають, що посаджена під зиму цибуля починає сходити невдовзі після сходу снігу. Плюсом є те, що в цей час ще не прокинулися цибулева муха і нематода. Таким чином, є багато шансів отримати великий урожай хорошої здорової цибулі. Але для цього важливо дотриматися всіх правил.

Як вибрати місце для посадки цибулі восени

Фахівці наголошують, що цибуля може погано розвиватися навіть на злегка закислому ґрунті. Важливо врахувати, що рослина не сприймає ґрунт із кислотністю нижче pH 6. Перевірити землю на кислотність можна за допомогою спеціальних лакмусових тестів, що продаються у будь-якому садовому магазині.

Підготовка ґрунту до посадки цибулі під зиму

Для цибулі важлива пухкість ґрунту, оскільки слабка коренева система рослини погано пробиває глинистий ґрунт. Тому перед посадкою ґрунт треба удобрити і ретельно перекопати на 20-25 сантиметрів.

Завдяки цим простим лайфхакам завжди збираю один з найкращих у всьому селі врожай озимої цибулі
Завдяки цим простим лайфхакам завжди збираю один з найкращих у всьому селі врожай озимої цибулі

За словами садівників, як добрива можна використовувати або перегній, або компост для насичення ґрунту гумусом. Якщо ґрунт важкий, перед посадкою цибулі восени рекомендується додати пісок для розпушування ґрунту. Мінеральні добрива також важливі: підійдуть суперфосфат і сульфат калію. Перед безпосередньою посадкою цибулі під зиму садівники радять використовувати золу, приблизно 10 г на кожен квадратний метр.

Яку цибулю обрати для посадки восени

На думку фахівців, для посадки цибулі восени найкраще обирати екземпляри з діаметром цибулин від одного до двох сантиметрів. Садівники вказують, що ярі сорти не підійдуть для осінньої посадки, оскільки вимерзнуть узимку. Тому з озимих сортів вони рекомендують звернути увагу на “Штутгартен різен”, “Геркулес”, “Ред барон”, “Ексібішен” та “Еллан”.

Популярне

Подібні новини