Підслухала у черзі на базарі, як зберегти бульби жоржин: парафінуємо восени для зимового зберігання

Зимове зберігання жоржин – слабке місце, оскільки їхні бульби погано зберігаються у квартирі. Однак за допомогою парафінування можна легко зберегти жоржини до наступного сезону.

Парафінування бульб жоржин

Цей метод передбачає поділ куща жоржин і декілька етапів. Перед тим, як розпочати парафінування жоржин, необхідно правильно підготувати бульби. Спочатку слід викопати рослини після того, як листя повністю засохне. Потім бульби потрібно ретельно очистити від ґрунту та залишків рослин, а також перевірити на наявність пошкоджень і хвороб.

Під час розподілу бульб жоржин дуже важливо стежити, щоб у кожному поділі залишалася частина шийки (пенька) з однією або кількома бруньками. Відірвані або обрізані бульби без бруньок навесні, найімовірніше, не проростуть. Далі бульби необхідно обробити розчином фунгіциду для захисту від хвороб і добре просушити до утворення пробкового шару на шкірці.

Опробковілі та добре просушені бульби жоржин необхідно розділити й обробити парафіном, щоб запобігти випаровуванню вологи. Перевага цього методу зберігання жоржин – компактність: в одній взуттєвій коробці можна розмістити 50-60 штук. Можна зберігати у квартирі, а рівень збереження становить 80-90%.

Як правильно підготувати бульби жоржин для зимового зберігання

Вимиті та опробковілі бульби жоржин занесіть у приміщення з температурою +15°С на один день. Поділіть за принципом: одна брунька – один поділ. Підсушіть зрізи та підпишіть поділи маркером. Початківцям можна рекомендувати позначити маркером верх і низ бульби, оскільки іноді вони плутаються і не розуміють, яким кінцем висаджувати бульби навесні.

Підготовка парафіну для обробки жоржин

Для цього методу можна використовувати звичайний білий парафін, який продається в будь-якому господарському магазині. Парафін слід розтопити на водяній бані до рідкого й однорідного стану.

У звичайній квартирі зберігаю бульби жоржин на зиму тільки таким дієвим способом
У звичайній квартирі зберігаю бульби жоржин на зиму тільки таким дієвим способом

Розтопіть парафін на водяній бані в невеликій непотрібній господарській каструлі з довгою ручкою (краще з товстими стінками – у такій парафін не перегріється). На газовій плиті робити це категорично не можна – парафін легко займається, тому підійде лише електроплита із закритою спіраллю.

Парафінування жоржин за всіма правилами

Розігрійте парафін до +70…+80°С і занурте в нього поділ до половини, переверніть і занурте другу половину на кілька секунд, після чого вийміть і залиште на паперовому рушнику до повного застигання. Переконайтеся, що парафін рівномірно покрив усю поверхню бульб.

Складіть покриті парафіном поділи в картонну коробку. Знайдіть для неї місце в квартирі з прохолоднішою температурою, наприклад, біля балконних дверей або на підлозі в комірчині – у теплі жоржини почнуть проростати, що послабить рослину.

Перевіряйте посадковий матеріал хоча б раз на 2-3 тижні, видаляйте підгнилі бульби. Жоржини, які передчасно почали рости, бажано висадити в контейнер і згодом вкоренити живці.

Популярне

Подібні новини