Родючість ґрунту збільшилася аж на 80%: що закопати на городі, щоб без проблем вирощувати різні культури

Використовуйте природні добрива – і вже наступного сезону ви побачите, як земля на вашій ділянці наповниться життям та енергією, які дають рясні врожаї.

Щоб підвищити родючість ґрунту і підготувати його до майбутнього сезону, існує простий і природний метод, який допоможе зберегти й відновити поживні речовини. Це метод закопування в ґрунт різних органічних речовин, які перетворюються на цінні мінерали й створюють мікрофлору, що живить рослини.

Закопайте в ґрунт кухонні відходи. Ні, це не просто сміття, а справжній скарб для ваших рослин. Картопляні лушпайки, шкірки від бананів, кавова гуща, яєчна шкаралупа – усе це містить вітаміни та мінерали, які повернуть ґрунту його природну силу. Щоб уникнути неприємного запаху і привабити до себе корисних мікроорганізмів, закопуйте ці відходи на глибину близько 15-20 см. Бананові шкірки, наприклад, багаті на калій, який зміцнює кореневу систему рослин, тоді як кавова гуща діє як натуральний добривний компонент, який сприяє розпушуванню ґрунту.

Що закопати в ґрунті, щоб підвищити його родючість
Що закопати в ґрунті, щоб підвищити його родючість

Ще один потужний інгредієнт – деревна зола. Вона містить кальцій, магній і калій – усе, що потрібно для стимулювання росту рослин. Але тут є важливий нюанс: використовуйте золу помірно, щоб не закислити ґрунт надмірно. Для досягнення ідеального результату просто посипте нею поверхню землі або перемішайте з верхнім шаром ґрунту, щоб зола поступово вбиралася і розподілялася. Вона також допоможе в боротьбі зі шкідниками, що перезимовують у землі, і захистить рослини від багатьох хвороб.

Секрет підвищення родючості – це й гній або компост. Якщо у вас є доступ до якісного гною, вам пощастило! Він збагачує ґрунт органікою, підвищує його здатність утримувати вологу і, що головне, створює оптимальне середовище для корисних мікроорганізмів. Однак важливо пам’ятати, що свіжий гній краще не використовувати безпосередньо під рослини, адже він може обпалити коріння. Його потрібно витримати кілька місяців або перемішати з компостом і закопати в ґрунт. Компост ж взагалі є універсальним добривом, яке додає поживні речовини, структуру і насичує землю мікроелементами.

Використовуйте зелений компост, або сидерати, що допоможуть структуризувати ґрунт та підготувати його до весняного посіву. Висаджуйте на ділянці озиме жито, гірчицю або фацелію. Потім, у жовтні чи листопаді, перекопайте їх із землею. Сидерати швидко розкладаються і збільшують вміст азоту та інших поживних речовин у ґрунті, допомагаючи створити ідеальне середовище для росту овочевих і ягідних культур.

Популярне

Подібні новини