Я виявила, як правильно сіяти салат під зиму: терміни та правила. Навесні збираю врожай на 2-3 тижні раніше

Салат – одна з перших рослин, яка потрапляє на наш стіл навесні. Але існує можливість отримати врожай вітамінної зелені на два-три тижні раніше. Для цього садівники практикують посів салату під зиму.

Терміни посіву салату під зиму

Однозначно сказати, коли сіяти салат під зиму, неможливо. Терміни підзимового посіву залежать від кліматичних умов у вашому регіоні. Однак, якщо посіяти насіння салату занадто рано, воно почне сходити ще восени, і потім від перших заморозків молоді паростки загинуть.

Щоб не помилитися зі строками, стежте за прогнозом погоди. Необхідно вибрати час, коли температура стабільно тримається на рівні 2-4°C – в таких умовах насіння не зможе прорости і долежить у ґрунті до настання весни.

Вибір місця та підготовка грядки

Салат – світлолюбна рослина. Для підзимового посіву вибирайте ділянку, яка добре освітлюється сонцем. Навесні це особливо актуально, тому що освітлені ділянки швидше звільняться від снігу і прогріються, завдяки чому насіння швидше рушить у ріст.

Салат віддає перевагу ділянкам із пухким і родючим ґрунтом. Важливо також для підзимового посіву вибрати місце, яке не буде затоплено навесні талою водою, інакше насіння просто загине.

Ділянку для сівби готують заздалегідь, за 1-2 тижні, обов’язково до настання заморозків.

Ґрунт перекопайте на глибину штика лопати, сформуйте високі (30-40 см) грядки і внесіть органічні добрива – по 1 відру перепрілого гною або компосту на 1 кв. м.

Коли грядка буде готова, проробіть кутом граблів борозенки глибиною 1,5-3 см. Між рядами залиште відстань 25-30 см. Накрийте грядку плівкою, щоб уникнути перезволоження.

Салат під зиму сію тільки за цими простими рекомендаціями від дідуся-агронома. Усі нюанси посіву зелені
Салат під зиму сію тільки за цими простими рекомендаціями від дідуся-агронома. Усі нюанси посіву зелені

Оскільки на момент сівби землю можуть скувати морози, заздалегідь запасіться пухкою ґрунтосумішшю для засипання борозенок.

Окремо приготуйте субстрат для мульчування посадок (лапник, хвою або суміш садового ґрунту, торфу та піску у пропорції 1:2:1).

Посів насіння

Підзимовий посів насіння салату дещо відрізняється від весняного.

Посійте сухе насіння (вологе швидше проросте і може загинути). Кількість насіння має бути приблизно на третину більшою за те, що ви використовуєте зазвичай при весняній сівбі. Сійте густо. Насіння салату під зиму закладають на глибину 1-2 см. Намагайтеся не заглиблювати їх сильніше, інакше навесні їм буде складно пробитися крізь ґрунт.

Присипте борозенки з насінням заздалегідь заготовленим ґрунтом, торфом або піском. Замульчуйте посадки 15-сантиметровим шаром лапника, листя, соломи або іншим природним матеріалом.

Якщо мульча легка і може розлітатися від вітру, накрийте її плівкою або спанбондом і притисніть чимось важким, наприклад дошками.

Відразу після танення снігу заберіть мульчу. Уважно спостерігайте за посівами: якщо сходи дуже рідкі, додайте в “лисини” нове насіння, а якщо до середини травня вони так і не з’явилися, засівайте грядку заново.

Популярне

Подібні новини