Бабця з городу не “злазить”: 2 добрива восени – і помідори будуть, як кавуни. Перевірено протягом 40 років

Під час осіннього перекопування городники та дачники вносять певні добрива, завдяки яким суттєво підвищується урожай овочевих культур у наступному сезоні.

Виснажений ґрунт потребує відновлення родючості, і заходи, проведені в саду та на городі восени, дадуть результати навесні та влітку наступного року.

Фосфорні добрива є класичним вибором для осені. Зазвичай використовують звичайний або подвійний суперфосфат, причому в останньому вміст фосфору вищий, тому краще надавати перевагу саме йому. На один квадратний метр грядки вносять 100–200 г фосфату. Важливо не просто розкидати гранули, оскільки фосфор у цьому добриві мало рухливий.

Необхідно донести його до тієї глибини, де залягатимуть коріння рослин. Для цього гранули розкидають по грядці, а потім обов’язково перекопують або заорюють на глибину 10–20 см за допомогою лопати або мотокультиватора.

Городники назвали 2 осінні добрива
Городники назвали 2 осінні добрива

При внесенні суперфосфату у кожну лунку додають по одній чайній ложці гранул. Термін виділення фосфору з гранул подвійного суперфосфату досить тривалий, що забезпечує рослинам довготривале живлення. Фосфор особливо важливий для молодих рослин, оскільки він сприяє формуванню кореневої системи.

Окрім фосфору, восени необхідно підживити ґрунт калієм. Після збирання врожаю одним із найефективніших добрив є біокалій, що містить золу соняшника. Це екологічно чисте органо-мінеральне добриво без хлору.

Звичайну деревну золу дачники зазвичай отримують від спалювання різних рослин або порід деревини, проте її хімічний склад може бути неоднорідним і точно невідомим. На відміну від цього, вміст калію в золі соняшника може досягати 25–31%.

Калійні добрива восени вносять разом із суперфосфатом. Достатньо всипати 30–50 г калію на один квадратний метр грядки. Гранули біокалію, як і суперфосфат, мають тривалу дію. Окрім калію, зола соняшника містить магній, кальцій, невелику кількість фосфору, сірку та мікроелементи. Якщо на ділянці вирощують соняшник, можна самостійно отримати золу після спалювання рослинних залишків врожаю.

Зазвичай золу доцільно вносити під весняне перекопування. Це пояснюється тим, що у вересні-жовтні краще використовувати добрива у гранульованій формі, оскільки корисні елементи поступово вивільняються і забезпечують тривале живлення ґрунту. Саме тому осіннє внесення добрив є важливим для підготовки городнього ґрунту та забезпечення майбутнього врожаю.

Популярне

Подібні новини