Чим підгодувати яблуню до заморозків восени: 5-хвилинна справа, яка забезпечить щедрий врожай

Багато садівників звикли піклуватися про яблуні тільки навесні, вважаючи цей період найважливішим у циклі, коли деревам необхідний особливий догляд. Однак це далеко не так.

Восени, коли ми збираємо останні плоди, рідко замислюємося над тим, скільки сил витратило дерево на дозрівання врожаю. Саме тому варто розпочати підживлення яблунь, щоб наступного року вони могли порадувати нас великими і соковитими яблуками.

Чому необхідно удобрювати плодові дерева саме восени? Як би несподівано це не звучало, але осінь є чи не ключовим періодом у циклі розвитку яблуні. Саме восени дерева починають накопичувати макро- та мікроелементи, необхідні для цвітіння і дозрівання плодів у наступному році.

Оскільки дерева вже витратили свій запас сил, підживлення стає просто необхідним. Навіть якщо наступного року дерево не плодоноситиме, це не привід нехтувати осінньою підготовкою, адже ці поживні речовини потрібні не лише для майбутнього врожаю, а й для підтримання здоров’я самих яблунь, які ще повинні пережити довгу і холодну зиму.

Експерти розповіли, чим восени підживити яблуню
Експерти розповіли, чим восени підживити яблуню

Для підживлення дерев восени часто використовують прості добрива, які можна легко придбати в садових магазинах. Наприклад, подвійний суперфосфат, калійні фосфорні добрива, сірчанокислий калій або калій-магній, а також перепрілий компост.

Перший препарат дуже простий у використанні й містить подвоєну дозу необхідних елементів. Достатньо розсипати 5-7 столових ложок суміші навколо стовбура дерева.

Добрива, що містять переважно калій і фосфор, сприяють кращому розвитку кореневої системи й підвищують імунітет дерева, допомагаючи йому краще протистояти несприятливим факторам зовнішнього середовища.

Сірчанокислий калій також широко використовується садівниками, оскільки не містить шкідливих домішок. Калій-магній, своєю чергою, допомагає доставити до дерева важливий елемент — магній. Цей препарат легко розчиняється у воді, тому можна розвести 10 столових ложок на літр води й обприскати ним дерева.

Однак, як би не старалися хіміки, жодне штучне добриво не перевершить натуральні засоби. Перепрілий компост ідеально підходить для будь-яких культур, зокрема й для яблунь. Для одного дерева потрібно від 2 до 5 відер компосту, залежно від віку яблуні.

Популярне

Подібні новини