Сиплю це в жовтні на кущ смородини. Ягода стала помітно більшою. Перевірений рецепт від дідуся з Одещини

Догляд за смородиною восени не закінчується. В цей час досвідчені городники приступають до важливого осіннього етапу - підживлення, щоб в наступному році зібрати гарний врожай.

Багато садівників відмовляються від застосування хімічних засобів у боротьбі зі шкідниками смородини та інших культур. Це зрозуміло, адже зараз усі прагнуть вирощувати максимально екологічно чисту продукцію.

Однак такий підхід може тривати тільки до певного моменту, коли шкідники починають повністю знищувати врожай. Тоді зазвичай садівник вдається до хімії, поспішаючи до найближчого садового магазину. Сподіваємось, у вас до цього не дійде.

Восени для захисту ягідних культур без застосування хімічних препаратів найкращим засобом є тютюновий пил у поєднанні з золою. Це натуральний препарат, що містить нікотин, який здатен відлякати брунькового кліща, скляниць, галицю та інших шкідників. Окрім того, це одночасно і захист, і підживлення для кущів. Зола є цінним мінеральним добривом, повністю натуральним.

Щоб приготувати суміш, беремо 1 кг тютюнового пилу і змішуємо його в ємності зі склянкою золи. Після дощу вручну обпудрюємо кущі, посипаючи сумішшю всі гілки. Особливо важливо накладати товстіший шар у прикореневу зону, де знаходяться корені кущів. Якщо дощу немає, попередньо проливаємо кущ водою з лійки. Така обробка зазвичай проводиться двічі восени, і кущам це дуже подобається, на відміну від шкідників.

Городники розповіли, чим підживити восени смородину
Городники розповіли, чим підживити восени смородину

До речі, цей метод застосовують не лише восени, а й влітку, коли дозрівають ягоди, і використання хімічних засобів категорично заборонено. Іноді буває, що шкідники, як-от попелиця, масово атакують кущі та ягоди. У такому випадку швидко змішуємо тютюновий пил із золою, і після того, як пролили кущі водою з лійки, посипаємо місця скупчення шкідників цією сумішшю. Такий метод завжди дає результат, хоча й потребує трохи часу та зусиль.

Популярне

Подібні новини