50 кіло яблук пролежали всю зиму без гнилі, цвілі та іншої бяки: 3 надійні секрети зберігання врожаю взимку

Обирайте спосіб зберігання яблук відповідно до своїх умов, експериментуйте з різними методами. А ми своєю чергою спробуємо допомогти вам не наробити помилок.

Хоча сучасні холодильники полегшують завдання, наші предки знали, як зберегти яблука в домашніх умовах без технологічних хитрощів.

Але спочатку хочеться сказати: не всі яблука однаково добре зберігаються. Є сорти, які краще підходять для тривалого зберігання. Якщо хочете насолоджуватися свіжими яблуками аж до весни, обирайте зимові сорти, такі як “Антонівка”, “Симиренко”, “Айдаред”, або “Ренет Симиренка”.

Зберігання у льоху — холод і темрява

Садівники розповіли, як правильно посадити яблуню восени
Експерти розповіли, як правильно зберігати яблука у льосі та коморі взимку

Льох — це традиційний спосіб зберігання яблук, перевірений багатьма поколіннями. Температура там повинна бути стабільною, близькою до 0-4°C, з вологістю 85-90%. Розкладіть фрукти по дерев’яних ящиках або картонних коробках в один шар, щоб уникнути їх пошкодження.

Піщані методи

Один зі стародавніх способів зберігання яблук — це їх закопування в пісок. Вибирайте сухий, чистий, який не містить глини та органічних залишків. Чергуйте між собою шари піску із шарами яблук.

Газети, солома та старі добрі погреби

Як правильно зберігати яблука взимку
Експерти розповіли, як правильно зберігати яблука у льосі та коморі взимку

Якщо льоху немає, можна скористатися старими методами — загортати яблука у газети та зберігати їх у коробках у прохолодному місці, наприклад, на балконі або в підвалі. Газета захищає плоди від пересихання та дозволяє кожному з них дихати, що знижує ризик поширення гнилі. Ще один спосіб — загорнути яблука у солому та скласти їх у мішки або дерев’яні ящики.

Холодильник теж згодиться

Звичайний холодильник може стати чудовим місцем для зберігання невеликої кількості врожаю. Для цього варто покласти яблука у паперові пакети або перфоровані поліетиленові мішки, які забезпечать циркуляцію повітря. Не зберігайте яблука разом з овочами, які виділяють багато етилену (наприклад, з картоплею), адже це призведе до їх швидкого дозрівання та псування.

Популярне

Подібні новини