Слимаків у 2025 році обіцяють в 3 рази більше! Не дайте їм перезимувати на городі: трюк, як вивести слимаків

Слимаки завдають значного клопоту городникам. Якщо протягом усього дачного сезону на ділянці спостерігалася їхня активність, слід розглянути можливість підзимових заходів для контролю цих шкідників.

Методи боротьби зі слимаками восени

Існує кілька способів, які допоможуть позбутися слимаків у саду та на городі або ж принаймні зменшити їх кількість.

Залучення природних хижаків

Слимаки мають досить широкий асортимент ворогів, у тому числі й хижаків. З ссавців слимаків охоче поїдають їжаки, кроти, землерийки та деякі гризуни; з птахів – граки, галки, шпаки та деякі чайки, а з домашніх птахів – кури та качки. Слимаки також входять до харчового раціону багатьох жаб, саламандр, ящірок і змій.

Для залучення на ділянки природних хижаків потрібно встановити будиночки, годівниці та схованки для дрібних тварин і птахів.

  • Для жаб можна спорудити невеликі водоймища, важливо, щоб вони були досить глибокими, не замерзали до дна і мали водні рослини на поверхні. Жаби можуть ховатися в купі хмизу, прикопаному в землю глиняному горщику, під камінням.
  • Для їжаків споруджують будиночки – вони повинні бути міцно прикріплені до землі, кладуть сіно або листя.
  • Притулком для землерийок може стати суха колода на землі в затишному місці, засипана листям.
  • Для ящірок – сонячна кам’яниста гірка з нішами під камінням та запасом піску для відкладання яєць.
  • Для птахів – годівниці.
Ці прості методи виведення слимаків восени не дозволять шкідникам перезимувати на городі: вау-ефект
Ці прості методи виведення слимаків восени не дозволять шкідникам перезимувати на городі: вау-ефект

Перекопування городу

Перекопування ґрунту підніме схованих слимаків на поверхню, а птахам та іншим хижакам буде простіше їх виявити. Перекопувати город потрібно пізно восени, при цьому не варто розрівнювати землю граблями.

Залуження ґрунту

Слимаки, як правило, уникають лужної землі. Вапно і деревна зола знижують кислотність ґрунту за рахунок підвищення рівня pH, що в ряді випадків добре і для культур, які не можуть отримувати необхідні поживні речовини із занадто кислого ґрунту

Перед перекопуванням під зиму вапно додають у ґрунт або розсипають прямо на поверхні.

Грамотне мульчування

Мульчування деяких рослин на зиму просто необхідне, але як бути в цьому випадку? Мульчу можна заготовити за межами ділянки і коли ґрунт почне замерзати, прикрити нею рослини. Або після перших заморозків провести огляд мульчі в замульчованих пристовбурних колах, видаляючи молюски та їхні кладки.

Популярне

Подібні новини