Чи потрібно обривати листя троянд перед зимою: про цю процедуру забуває 9 дачників з 10, а дарма, бо корисно

Осінь впевнено крокує Україною, але наші прекрасні троянди тримаються і досі зберігають листя. Втім, наскільки це корисно для самих квітів? Розповідаємо всі нюанси.

Троянди, королеви саду, завжди віддячують щедрим цвітінням тим, хто доглядає за ними з любов’ю. Одне з таких важливих, хоча й нескладних завдань — видалення листя перед настанням холодів. Навіщо з цим морочитися? Розберемося.

У листі приховується історія літа — краплинки роси, відблиски сонця і тінь перших осінніх хмар. Але разом з цією красою у ньому можуть оселитися невидимі вороги: борошниста роса чи інші грибкові захворювання. Інфекції, що переховуються в зеленій масі мов небажані гості, чекають на свою мить, аби знову повернутися навесні і вразити тендітні молоді пагони.

Експерти розповіли, як захистити троянди взимку за допомогою правильного укриття восени
Квітникар розповів, чи потрібно видаляти листя троянд перед зимою

Як і в природі, в саду все взаємопов’язане. Листя — це частина рослини, яка бере на себе ресурси, що потрібні для росту та цвітіння. Але восени троянди мають зосередити всі сили у своїх коренях та стеблах, щоб вистояти перед зимовими морозами. Видалення листків дозволяє рослині акумулювати життєву енергію, зберегти її до весни, коли все пробуджується до нового життя.

Ця процедура також дарує можливість ретельно доглянути за пагонами: зробити обрізку, обробити від можливих шкідників, що прагнуть сховатися під залишками листя. Не переживайте, після такої процедури квіти не зав’януть, а навпаки оздоровляться та будуть наступної весни квітнути з новою силою.

Експерти розповіли, як захистити троянди взимку за допомогою правильного укриття восени
Квітникар розповів, чи потрібно видаляти листя троянд перед зимою

Є ще одна перевага, яку дає цей процес: це захист від комах, які шукають теплі укриття на зиму. Листя часто стає прихистком для шкідників, які відкладають личинки та навесні продовжать шкодити рослині. Тому, обриваючи листя, ми неначе відбираємо у ворога можливість наступити з новою силою. І що важливо, без цих непотрібних “квартир” для жуків, трояндам легше переносити зиму.

Популярне

Подібні новини