Ваш город восени – ключ до багатого врожаю: як, що і коли сіяти під зиму. Лайфхаки від досвідчених дачників

Нині підзимовий висів стає все більш популярним не лише в південних регіонах, а й у північних. І це зрозуміло: краще пізно, ніж навесні. Розповідаємо всі подробиці.

Зараз уже середина осені — саме час поговорити про те, які посадки потрібно робити у жовтні, як підготувати посівний матеріал, згадати переваги підзимових посадок, щоб не проґавити момент і встигнути до настання морозів.

Незважаючи на те, що вибір культур досить великий, слід пам’ятати, що під зиму можна сіяти тільки холодостійкі культури. До таких належать різні види багаторічних цибуль: цибуля-батун, слизун, запашна цибуля, шніт-цибуля, озима цибуля, часник, морква, буряк, редис, пекінська капуста. Також можна висаджувати пряні трави: мелісу, м’яту, материнку, а також зелень, таку як кріп, кінзу, петрушку, кмин, шпинат та пастернак.

Одне з найважливіших питань — терміни висіву. Тут важливо розрахувати час так, щоб насіння восени не встигло прорости. Наприклад, у середній смузі починають висів приблизно наприкінці жовтня або навіть на початку листопада, коли температура знижується до 2°C. Дехто навіть сіє по першому снігу.

Технологія обробки ґрунту і висіву насіння однакова як навесні, так і восени. Головна відмінність восени полягає в тому, що потрібно вибрати безвітряне місце, де сніг тане найшвидше, бажано на височині. Ділянка має бути строго горизонтальною, щоб навесні талі води не вимили насіння з ґрунту.

Експерти розповіли, що сіяти в жовтні на городі
Експерти розповіли, що сіяти в жовтні на городі

Дуже важливо збільшити норму висіву хоча б на третину, а іноді й удвічі, оскільки не всі насінини зійдуть. Також слід вибирати холодостійкі сорти, стійкі до стрілкування. Однак для зелені, такої як кріп, салат, шпинат, підійдуть будь-які сорти. Посівний матеріал має бути свіжим, повноцінним і великим, оскільки насінням доведеться зимувати у складних умовах. І пам’ятайте, що насіння ні в якому разі не можна замочувати, як і поливати посіви. Весняного снігу їм буде цілком достатньо для проростання.

Для підзимових посівів зазвичай використовують мульчування. Однак я часто висіваю безпосередньо в сидерати, які з їхнім багатим бадиллям слугують природною мульчею, оберігаючи посіви від промерзання. Навесні доглядати за підзимовими посівами потрібно так само, як і за звичайними. Єдина суттєва відмінність полягає в тому, що овочі, вирощені з підзимових посівів, не придатні для тривалого зберігання — їх краще вживати одразу після збору врожаю.

На завершення зазначимо, що підзимовий висів має свої переваги. Найголовніше — насіння, висіяне восени, проростає на 3-4 тижні раніше, ніж весняне. До того ж із насіння, посіяного восени, навесні розвиваються більш витривалі та загартовані рослини, які легше переносять поворотні заморозки, швидше розвиваються і є більш стійкими до хвороб.

Такі рослини, порівняно з тими, що виросли з розсади, менше потребують поливу, оскільки їхня коренева система проникає глибше в ґрунт. У результаті підзимових посівів відбувається природний відбір, тому в підсумку виживають найсильніші рослини.

Популярне

Подібні новини