Від грядки до травня без втрат: секретна формула зберігання буряків, яка здивує навіть досвідчених дачників

Головним критерієм вибору насіння є його лежкість. Якщо буряк не відповідає цій характеристиці, зберегти врожай довго не вийде, навіть за оптимальних умов.

Найкращою лежкістю відзначаються такі сорти буряків, як “Ренова”, “Libero”, “Бордо”, “Мулатка”, “Детройт”, “Салатна”, “Єгипетська плоска”, “Незрівнянна” і “Грибівська”.

Як підготувати врожай до тривалого зберігання? Неправильна обробка зібраного врожаю значно знижує його лежкість. Некоректна технологія збору, необережний удар або пошкодження можуть спровокувати гниття та втрату врожаю. У більшості випадків, коли збирають буряки, просто тягнуть за бадилля і витягують із землі. Але це може пошкодити шкірку, що скорочує термін зберігання врожаю.

Правильна технологія прибирання передбачає акуратне підкопування коренеплоду за допомогою лопати або вил. Після цього його витягують за бадилля. Збиральні роботи слід проводити в сухий і теплий день, щоб продовжити термін зберігання врожаю. Важливо встигнути прибрати буряк до перших заморозків, інакше він стане непридатним для зберігання.

Перед закладанням у льох обов’язково просушіть буряки. Якщо погода суха і сонячна, їх можна залишити на грядці на 3–4 години, але тривале перебування на свіжому повітрі може висушити коренеплоди. Якщо збір врожаю проводиться в дощову погоду, буряки потрібно сушити в добре провітрюваному приміщенні, розклавши їх в один шар на підлозі. Процес сушіння триває від трьох днів до тижня.

Городники розповіли, як правильно зберігати буряк
Городники розповіли, як правильно зберігати буряк

Після просушування необхідно обробити буряки, очистивши їх від землі й глини. Робити це потрібно обережно, не б’ючи коренеплоди один об одного і не використовуючи гострі предмети, оскільки через тріщини й пошкодження можуть проникати хвороботворні мікроби, що скоротить термін зберігання.

Зрізуючи бадилля, залиште невеликий хвостик завдовжки не більше одного сантиметра. Бадилля не можна викручувати руками — використовуйте для цього ножиці або ніж. Бокові корінці також потрібно зрізати, а головний корінь можна підрізати, залишивши хвостик завдовжки до семи сантиметрів.

Ще один важливий момент: буряки, призначені для зберігання, не можна мити, оскільки це може пошкодити коренеплоди, що призведе до їх псування. Важливо також розсортувати врожай, відбраковуючи буряки з найменшими пошкодженнями або ознаками хвороби. Найкраще зберігаються здорові коренеплоди середнього розміру діаметром 10–12 сантиметрів. Великі коренеплоди гірше зберігаються, довше варяться й не такі смачні.

Як зберігати буряк? Найкраще зберігати його в льоху, де створені ідеальні умови: темрява, температура не вища за 2–3 градуси тепла і вологість повітря 80–90%. Протягом перших двох-трьох місяців важливо підтримувати температуру, оскільки при температурі вище +4…+5 градусів починає рости бадилля, що скорочує термін зберігання.

Буряки довго зберігаються в піску, який перешкоджає випаровуванню вологи та уповільнює процес гниття й утворення цвілі. Якщо цей спосіб недоступний, можна зберігати буряки в ємностях, пересипаючи їх деревною золою або крейдою. Інший варіант — використання поліетиленових пакетів з отворами для циркуляції повітря.

Популярне

Подібні новини