Малина скаже “дякую”: готуємо осіннє меню для кущів з того, що зазвичай викидаємо на смітник. Рецепт

Восени в українських городників та дачників ще вистачає справ. Наприклад, саме час подбати про кущі малини, щоб в наступному році зібрати щедрий врожай.

Восени кущі малини дуже потребують підживлення натуральними добривами. Після збирання врожаю ґрунт стає виснаженим, тому наприкінці вересня чи на початку жовтня необхідно забезпечити його всіма необхідними мікроелементами, такими як фосфор, калій, магній та азот. Якщо не удобрити малину перед зимою, рослина може не пережити холодну пору, або наступний сезон принесе невелику кількість несмачних, маленьких і кислих ягід.

Ми рекомендуємо використовувати саме натуральні органічні добрива, оскільки ґрунт краще засвоює таке підживлення, а воно не шкодить дощовим хробакам. Насамперед, після завершення літнього сезону, слід видалити всі бур’яни навколо кущів малини. Одним із ефективних добрив є свіжий гній. Його необхідно рівномірно розподілити по ґрунту навколо кущів і полити теплою водою.

Протягом зими гній перепріє і наситить ґрунт фосфором, азотом та калієм. Зола також захистить від шкідників і додасть ґрунту корисні речовини, такі як торф і кальцій. Для цього можна використовувати золу після спалювання деревини. У відрі об’ємом 10 літрів розмішайте одну склянку золи й полийте ґрунт, використовуючи по 3 літри на кожен кущ.

Городники розповіли, чим потрібно восени підживити малину
Городники розповіли, чим потрібно восени підживити малину

Дуже популярним добривом є настій з бананової шкірки. У відро об’ємом 10 літрів помістіть шкірку від 10 бананів і дайте настоятися протягом тижня. Після цього полийте кущі малини — це добриво наситить ґрунт калієм.

Антибактеріальним засобом можна вважати настій з лушпиння цибулі. Для його приготування прокип’ятіть жменю лушпиння у воді протягом 10 хвилин, а потім дайте настоятися 5 днів перед поливом. Ще один народний засіб для підживлення малини — це настій з кропиви. Залийте кропиву 10 літрами води й залиште на освітленому місці на тиждень. Перед поливом 1 літр готового настою розбавляйте у відрі води.

Популярне

Подібні новини