Яка мульча найкраще захистить полуницю від замерзання: лише цей 1 варіант підходить солодкій ягоді найкраще

Пора підготувати полуницю до зими та зробити їй справжню теплу ковдру. От тільки не всі види мульчі однаково добрі для ягоди. Розберемося, чим категорично не можна укривати садовину.

Мульча відіграє важливу роль у захисті полуниці від зимових морозів, особливо коли на вулиці мінлива погода і снігу майже немає. Без цього природного покриву рослини залишаються незахищеними до переохолодження, а коріння садовини може постраждати, втрачаючи свої сили. Тому прикрити ягідку перед похолоданням — свята справа.

Найкращим матеріалом для цього є солома. Вона легко вкриває землю, створюючи повітряний прошарок, який захищає коріння від холоду, але водночас дає ґрунту дихати. Вона не злежується, як деякі інші матеріали, і поступово розкладаючись, збагачує ґрунт корисними речовинами. Таким чином вполюємо двох зайців, створивши і захист, і живлення для полуниці. Уявіть собі, як рослини ховаються під солом’яним покривом, готуючись до весняного пробудження.

Як захистити полуницю від морозів
Дачники розповіли, чим потрібно мульчувати полуницю перед зимою

Якщо соломи бракує, можна додати трохи тирси, але тут важливо бути обережним. Свіжа може “з’їдати” азот із ґрунту, що може позначитися на стані рослин навесні. Для цього варто заздалегідь подумати про додаткові підживлення, щоб компенсувати цей недолік. Крім того, стружка дерева може стати затишним прихистком для різних гризунів, які не проти поживитися вашими рослинами. І не забудьте: занадто товстий шар може призвести до гниття рослин, тому все має бути в міру.

Мульчування дозволить рідше поливати та прополювати полуницю
Дачники розповіли, чим потрібно мульчувати полуницю перед зимою

Що стосується сіна, то хоч воно може здатися зручним варіантом, краще уникати його використання. Недосушене, вогке, воно часто містить насіння бур’янів, які, прокинувшись навесні, почнуть конкурувати з полуницею за поживні речовини. І замість доглянутих грядок вам доведеться боротися з непроханими гостями.

Популярне

Подібні новини