Обрізка винограду восени у 2024 році: шпаргалка для садівників-початківців – все дуже просто та зрозуміло

Обрізка плодових дерев та ягідників – це важливий етап підготовки саду до зими. А для винограду така процедура неймовірно важлива, оскільки від неї залежить, чи буде врожай.

У цій статі ділимося правилами осінньої обрізки винограду.

Загальний принцип обрізки винограду полягає в тому, що після процедури кущ повинен складатися не більше ніж з трьох рукавів (пагонів, що ростуть із землі), а на них має залишитися по 3-4 найміцніші і здорові лози, обрізані до одерев’янілої частини.

Якщо лоза здерев’яніла на більшу довжину і має 12 бруньок або більше, то її варто вкоротити, залишивши 8-12 бруньок. Такий спосіб обрізки дозволяє отримувати великий урожай – до 100 кг із одного виноградного куща.

Виноград відрізняється від інших плодових культур тим, що продовжує рости і випускати нові пагони аж до самих до морозів. Тобто до моменту обрізки на ньому є і одерев’янілі лози, і молоді гілки. Як відрізнити одні від інших? Потрібно взятися рукою за верхівку лози (вона не здерев’яніла, тому буде холодною і вологою) і потихеньку рухатися вниз, до основи. У певний момент ви відчуєте місце переходу до теплої сухої деревини – це і буде шуканою точкою обрізки.

Як правило, свіжа одерев’яніла частина має рівномірне світло-коричневе або жовте забарвлення. Якщо на коричневому пагоні є плями, крапки або він повністю чорний, значить, цей пагін пошкоджений морозом або однією з характерних для культури хвороб – такий треба видалити негайно, якщо хочете зберегти виноградник здоровим. З цієї ж причини видаленню підлягають відмерлі старі рукави, які теж мають чорний колір – на них за зиму розвинеться патогенна мікрофлора, поселяться плісняві грибки.

Є ще кілька важливих нюансів обрізки винограду восени, про які потрібно знати садівнику.

Восени обрізаю виноград за цією перевіреною схемою – і рослина чудово зимує
Восени обрізаю виноград за цією перевіреною схемою – і рослина чудово зимує

Перше, виноградні кущі першого року життя не обрізають, оскільки за свій життєвий цикл вони ще не встигли наростити довгі пагони. За перше літо лоза встигає вирости до довжини близько 1 м, її товщина – не більша за товщину олівця, а визріває всього 2-3 бруньки. Тож поки обрізати на ній нічого.

Друге, при обрізці пагонів, що ростуть з одного місця на рукаві, залишають один – найсильніший і найперспективніший, а решту видаляють. Це допомагає досягти вищої якості врожаю і при цьому не послабити кущ.

Третє, при обрізці лози зріз виконують у напрямку від вічка, а над брунькою залишають “пеньок” довжиною близько 1-2 см.

Після обрізки здорові лози, що залишилися на кущі, зв’язують у пучок, обв’язавши м’якими смужками тканини або мотузками, і укладають на землю. Можна спорудити для них “подушку” з хвойного лапника або укласти на дерев’яну решітку, щоб уникнути намокання землі під час відлиг.

Зверху накрийте лозу нетканим агротекстилем, сухим очеретом із плівкою, шифером, руберойдом або іншим відповідним матеріалом.

Популярне

Подібні новини