Підгодувала колорадського жука цим засобом і його як вітром здуло: пішло всього 300 грамів на весь город

Колорадський жук — це справжній виклик для кожного городника. Але навіть з ним можна впоратися, якщо знати його слабкі місця та використовувати спільний досвід.

Ось вам народні способи боротьби з колорадським жуком, які використовували наші предки. Деякі з них здаються дивними, але вони діють — і це головне.

Зола — це ефективний та безпечний спосіб боротьби з жуком. Її варто розсипати по листю картоплі після дощу або ранкового поливу, коли листя ще вологе. Вона не лише відлякує комах, а й додає корисних мікроелементів у ґрунт. Також можна приготувати зольний настій, заливаючи 2 склянки золи 10 літрами води й додавши туди трохи господарського мила для кращого прилипання.

Експерти розповіли, як вивести колорадського жука олією
Експерти розповіли, як швидко вивести колорадського жука з личинками

Колорадський жук не любить гірких трав, таких як пижма, полин та чистотіл. З цих рослин можна зробити настої, заливши 300 грамів сухої трави 10 літрами гарячої води та залишивши настоятися на добу.

Гірчичний порошок у поєднанні з оцтом — це ще один ефективний народний метод. Для приготування розчину розведіть 100 грамів гірчичного порошку та 100 мл столового оцту у 10 літрах води.

Звісно, не можна забувати про найпростіший, але водночас ефективний спосіб — ручне збирання жуків. Личинок і дорослих жуків можна збирати, скидаючи їх у банку з розчином солі або мильною водою. Цей метод підходить для невеликих ділянок.

Наука на захисті врожаю

Городники розповіли, як легко позбутися колорадських жуків на городі
Експерти розповіли, як швидко вивести колорадського жука з личинками

Хоча народні методи доволі ефективні, інколи без сучасних препаратів обійтися важко. Садівництво розвивається, і наука пропонує нові, менш шкідливі для довкілля, але ефективні способи.

Так, біопрепарати створюються на основі бактерій, грибів або інших мікроорганізмів, які є безпечними для людей і корисних комах, але згубними для колорадського жука. Наприклад, такі, що на основі бактерій Bacillus thuringiensis.

Якщо ж ситуація критична, на допомогу приходять хімічні інсектициди. Варто обирати ті, які мають короткий період розпаду і мінімальний вплив на навколишнє середовище.

Популярне

Подібні новини