Жоржини: як прибрати та зберегти до весни – дідусь агроном із 38-річним стажем поділився своїми секретами

Пишні та яскраві жоржини користуються популярність серед багатьох садівників. Розповідаємо, на що саме варто звернути увагу при прибиранні жоржин та які умови є найкращими для зберігання їхніх бульб.

Особливості прибирання жоржин

Прибирання жоржин зазвичай починають до настання великих холодів, коли сильні заморозки пошкоджують усю наземну частину рослин. Викопування бажано проводити в ясну, не надто холодну погоду. Закінчити його краще до полудня, щоб викопані бульби встигли до вечора підсохнути і провітритися на грядці.

Перед викопуванням потрібно обрізати стебла на висоті 10-15 см від кореневої шийки, а потім вийняти кілок, до якого вони були підв’язані. Викопувати жоржини краще за допомогою садових вил, що дозволяють звести до мінімуму порізи, поломки та інші травми.

Не слід піднімати і обтрушувати бульби від землі, тримаючись за стебло. Це може призвести до надлому шийок бульб, а надалі – до їх загибелі взимку. Тому після підкопування піднімають гніздо двома руками і обережно струшують ґрунт.

Стебла вкорочують до 3-5 см, до цих пеньків кріплять етикетки з назвою сорту. Викопані бульби можна промити водою, але потім обов’язково добре просушити. Дрібні коріння видалити, кінці кореневих бульб (так звані хвости) укоротити.

Жоржини на зиму прибираю та зберігаю до весни тільки таким способом – і їхні бульби чудово зимують
Жоржини на зиму прибираю та зберігаю до весни тільки таким способом – і їхні бульби чудово зимують

Бульби дезінфікують у розчині марганцевокислого калію (0,5-1 г на 1 л води), потім добре просушують у провітрюваному нехолодному приміщенні (але не на сонці) протягом двох тижнів і після цього прибирають на зберігання.

Як зберігати бульби жоржин

На зберігання бульби укладають цілими гніздами. Їх розміщують на сухих стелажах відкритими або в ящиках, присипавши в цьому випадку торф’яною крихтою, промитим сухим піском або тирсою.

Найкращим режимом для збереження бульб вважається температура близько 5℃ при вологості повітря 60-70%. Але не завжди є можливість розмістити жоржини на зберігання саме в таких умовах. У теплих та сухих приміщеннях при температурі 15-25 градусів і вологості повітря 40-60% рекомендується зберігати бульби в зав’язаних поліетиленових пакетах з ізолюючим матеріалом (сухий торф, тирса).

За час зберігання бульби оглядають не рідше одного разу на місяць і, залежно від характеру виявлених ушкоджень, вживають відповідних заходів. Загнилі частини бульби вирізають, засипають товченим деревним вугіллям, просушують і знову прибирають на зберігання.

Популярне

Подібні новини