Щоб коренеплоди не пересихали та не гнили: кум-агроном розповів, у чому можна зберігати врожай – 4 варіанти

Здавалося б: виростити гідний урожай овочів та коренеплодів – уже подвиг, який не кожному дачникові під силу. Але спочивати на лаврах рано – потрібно вирішити непросте завдання зі зберіганням.

Розповідаємо, де і в чому можна зберігати врожай коренеплодів.

Як правило, коренеплоди для тривалого зберігання складають у кошики, ящики або коробки, де пересипають будь-яким субстратом, здатним поглинати зайву вологу і віддавати її за необхідності. Крім цього, субстрат виступає в ролі захисної “ковдри”, згладжуючи вплив температурних коливань. Для засипки зазвичай вибирають один із таких варіантів.

Пісок

Пісок найчастіше використовується для зберігання редьки, моркви, буряків та інших коренеплодів. Він допомагає підтримувати температуру та запобігає випаровуванню вологи, захищає від гниття та грибкових захворювань. У ящик насипають шар піску завтовшки два-три сантиметра, після цього обережно викладають на нього овочі таким чином, щоб вони не стикалися, і накривають ще одним шаром піску. Шари чергують до наповнення ємності.

Однак пісок для зберігання коренеплодів повинен мати вологість приблизно 65% (1 л води на відро піску).

Тирса

Тирса – ще один популярний матеріал для зберігання. Метод схожий на зберігання в піску, за винятком того, що субстрат має бути абсолютно сухим (і щороку свіжим). Принцип залишається таким же: потрібно чергувати шари тирси та овочів. Тирса має перевагу перед піском, адже вона легша, тому для зберігання можна застосовувати не лише дерев’яні чи пластикові ящики, але й картонні коробки. До того ж, коренеплоди з тирси легше витягати і мити.

Урожай коренеплодів зберігаю тільки так – і вони ідеально зберігаються аж до весни
Урожай коренеплодів зберігаю тільки так – і вони ідеально зберігаються аж до весни

Хвоя

Хвоя – субстрат для зберігання, який вигідно відрізняється від піску та тирси тим, що на нього не потрібно витрачати жодної копійки. Якщо ділянка знаходиться поряд із лісом, то хвойний опад – найдоступніший матеріал. Він має антисептичні та бактерицидні властивості, а значить, допоможе зберегти буряк, ріпу, селеру, моркву та картоплю свіжими надовго. Принцип закладки аналогічний попередньому – чергування шарів.

Вермикуліт

Вермикуліт – унікальний природний мінерал, який успішно застосовується на дачних ділянках як дренаж, мульча, субстрат для укорінення живців та пророщування насіння. У кімнатному квітникарстві вермикуліт – незамінний покращувач ґрунту, що підвищує його вологомісткість. Він також відмінно підходить для зберігання овочів та коренеплодів – знижує ймовірність загнивання та зберігає смакові властивості плодів. Щоправда, для зберігання рясного врожаю доведеться “добути” велику кількість вермикуліту, а це недешевий матеріал.

Популярне

Подібні новини