Родючість буде збережена і примножена: правильно готую ґрунт до зими — і справа “в шляпі”. 5 золотих порад

Хочете наступного року отримати максимальний врожай від своїх рослин? Важливо не тільки підібрати правильне насіння та якісну розсаду, а також підготувати ґрунт восени. Як? Ділимося секретами!

Осінні роботи в саду та на городі нерідко бувають складними навіть для досвідчених господарів. Особливо це стосується підготовки ґрунту до зими. Але це дуже важлива задача, адже саме від неї залежить, наскільки щедрим буде врожай наступного року. Агрономи впевнені, що якісною роботою восени можна досягнути ідеального стану ґрунту навесні.

Почати варто з прибирання рослинних залишків. Не можна залишати на грядках бадилля помідорів, картоплі чи інших пасльонових, оскільки вони можуть бути джерелом хвороб. А от рештки бобових, огірків чи гарбузів можна закопати прямо в ґрунт, щоб збагатити його азотом та іншими корисними речовинами. Але закопувати треба не одразу, а після подрібнення. Великі шматки органіки перегнивають повільніше та будуть заважати потім.

Багато хто восени старанно перекопує город. Але досвідчені городники радять робити це акуратно, не перевертаючи пласти. Достатньо трішки розпушити верхній шар ґрунту на глибину не більш ніж 15-20 см. Це збереже корисні мікроорганізми. А ще така земля навесні швидше прогріється і практично одразу буде готова до посадки.

Агрономи назвали 5 найважливіших кроків підготовки ґрунту до зими
Агрономи назвали 5 найважливіших кроків підготовки ґрунту до зими

Окремо також варто поговорити про удобрювання землі. Дехто вважає, що восени це даремна трата часу. Але це помилка! Саме зараз найкращий час внести фосфорні та калійні добрива. Можна використати попіл. Але його краще розсипати по вологій землі, щоб не здуло вітром. А якщо є можливість дістати свіжий гній, то розкидайте його по поверхні грядок. За зиму він перепріє і збагатить ґрунт поживними речовинами.

Дуже важливо подбати про кислотність ґрунту. Якщо земля кисла, восени найкраще вносити вапно або доломітове борошно. За зиму вони встигнуть розчинитися і нормалізувати pH. До речі, визначити кислотність можна простим способом: посадіть кілька листків червоної капусти. Якщо вода навколо них стане синьою — ґрунт лужний, червоною — кислий, а фіолетовою — нейтральний.

Остання, але не менш важлива справа — мульчування. Можна використати солому, опале листя (крім горіха і дуба), скошену траву або торф. Шар мульчі захистить ґрунт від промерзання, збереже вологу і стане домівкою для корисних мікроорганізмів. Навесні така земля буде пухкою та родючою, готовою подарувати багатий врожай.

Агрономи назвали 5 найважливіших кроків підготовки ґрунту до зими
Агрономи назвали 5 найважливіших кроків підготовки ґрунту до зими

Популярне

Подібні новини