Підслухала в черзі за молоком: що робити, якщо теплиця позеленіла? Дотримуйтеся цих 3 цінних порад

Зелений наліт на стінках та ґрунті теплиці є поширеним неприємним моментом, з яким стикається багато дачників. Найчастіше він є наслідком активного розмноження водоростей та моху.

Ділимося універсальними способами боротьби із зеленим нальотом у теплиці.

Щоб позбутися зеленого нальоту на ґрунті, необхідно в першу чергу усунути основні причини його появи. А оскільки причина найчастіше не одна, то до питання потрібно підійти комплексно: змінити режим поливу, покращити вентиляцію та перевірити стан ґрунту.

Регулювання поливу

Поливайте теплицю за необхідності. Переконайтеся, що рослини отримують достатню кількість води, але при цьому ґрунт не залишається постійно вологим. Краще поливати рідше, але рясно, щоб волога йшла вглиб ґрунту, а не застоювалася на поверхні.

Більш прийнятним є ранковий полив, оскільки волога протягом дня встигає випаруватися.

Ідеальний варіант для теплиці – крапельний полив. У цьому випадку вода доставляється безпосередньо до коріння рослин, завдяки чому не відбувається перезволоження верхніх шарів ґрунту.

Поліпшення властивостей ґрунту

Поганий дренаж ґрунту сприяє застою води, що створює сприятливі умови для росту водоростей та моху. Поліпшити дренуючі властивості ґрунту можна різними способами.

За раз прибрала увесь зелений наліт у теплиці – добре, що колись почула про ці 3 ефективні способи
За раз прибрала увесь зелений наліт у теплиці – добре, що колись почула про ці 3 ефективні способи

Найпростіший – розпушування ґрунту. Дана процедура покращує повітропроникність ґрунту, сприяє кращому вбиранню води та запобігає утворенню кірки на поверхні. Це допомагає знизити вологість верхнього шару ґрунту та перешкоджає появі зеленого нальоту.

Якщо ґрунт занадто щільний, його можна поліпшити, додавши пісок, перліт, вермикуліт тощо. Це підвищить його водопроникність та зменшить ризик застою вологи.

Поліпшення вентиляції

Як покращити вентиляцію у теплиці? Регулярно відкривайте двері та кватирки теплиці для провітрювання, особливо в теплі та сонячні дні. Це зменшить вологість та покращить циркуляцію повітря.

У великих теплицях можна встановити електричні вентилятори, які забезпечуватимуть постійний рух повітря.

Популярне

Подібні новини