Свіжа зелень у мене під рукою навіть взимку! Де і в чому зберігати кріп, щоб він довго залишався свіжим?

Зелень, зібрана з грядки, швидко в'яне та жовтіє, якщо не подбати про правильне зберігання, і кріп не є винятком. Сьогодні розглянемо, як довше зберегти його у придатному для вживання вигляді.

Заморожування у контейнерах

Для заморожування потрібно підготувати контейнери зручного для господині розміру. На ємностях має бути маркування “для заморозки”. Звичайний пластик може луснути за низьких температур.

Промиту та висушену зелень потрібно подрібнити. Оптимально робити це ножем, але деякі вважають за краще використовувати блендер. Це простіше, але потрібно простежити, щоб кріп не перетворився на кашу. Він має бути подрібнений на невеликі шматочки.

Подрібнену зелень укладають у чисті висушені контейнери. Її потрібно трохи утрамбувати, щоб не залишилося порожнеч. Ущільнювати так, щоб кріп дав сік, не потрібно. Наповнені контейнери закривають кришками та ставлять заморожуватися.

Заморожування кубиками

Так готують порційні кубики для додавання до будь-яких гарячих страв. Їх заморожують у формах для льоду. Промиту зелень подрібнюють, укладають у форми так, щоб вони були заповнені приблизно на дві третини. Доливають кип’ячену воду таким чином, щоб заповнити форму. Накривають ємність плівкою, відправляють заморожуватися. Після цього виймають з морозилки, дістають кубики, складають їх у пакет і компактно укладають.

Також кріп можна перемішати з будь-якою іншою улюбленою зеленню: петрушкою, базиліком тощо. Пропорції підбирають на свій смак. Залити кріп можна олією. Вона краще зберігає аромат та смак приправи. Для заливки найкраще брати розтоплене вершкове масло або оливкову олію, але підійде й будь-яка інша без вираженого запаху.

Узимку кріп не купую, бо заготовляю його таким способом – і насолоджуюся свіжою зеленню аж до весни
Узимку кріп не купую, бо заготовляю його таким способом – і насолоджуюся свіжою зеленню аж до весни

Будь-які заморозки бажано використати за шість-вісім місяців, після чого вони втрачають частину корисних речовин.

Соус з кропу

Пряну траву можна заготовити у вигляді соусу. Особливо смачною виходить варіація улюбленого багатьма песто. Процес приготування соусу з кропу на зиму нескладний:

Беруть 500 г гілочок кропу без товстих стебел, промивають і підсушують. Засипають їх у блендер, додають 20 г солі, 10 г цукру, 50 г часнику, 300 г будь-якої рослинної олії, половину столової ложки лимонного соку і 6 г цедри.

Усе збивають блендером до отримання однорідної маси. За консистенцією вона буде схожа на пюре. Готують невеликі за об’ємом скляні банки. Розливають у них готовий соус так, щоб залишалося трохи вільного місця. Зверху шаром не менше 1 см заливають олію, закривають кришками та прибирають у холод.

Популярне

Подібні новини