13 грудня 2022 року: яке сьогодні свято, прикмети, звичаї та заборони цього дня, яких варто дотримуватись

Міжнародні свята 13 грудня, події цього дня у всьому світі, хто святкує іменини та яке ім'я краще обирати для немовля, народженого у цей день.

Міжнародні події:

Це один із небагатьох днів, коли майже по всьому світові немає глобальних свят. Лише Бразилія виділилась серед цього переліку та 13 грудня відзначає День моряка.

З пам’ятних дат, сьогодні тільки роки тому Курултай офіційно оголосив існування Кримської Народної Республіки (1917 р.), перша тварина побувала в космосі (це була мавпа, що бачила наш Усесвіт протягом 15 хвилин у 1958 р.) та Андрій Шевченко виграв “Золотий м’яч” (2004 р.).

Релігійне свято:

У цей день у православних вірян заведено вшановувати пам’ять апостола на ім’я Андрій Первозванний. Його пам’ятають, як одного з найближчих учнів Ісуса Христа та апостола Петра. Також Андрій Первозванний став свідком того, як Син Божий воскрес та вознісся на небеса.

Батьківщиною Андрія з братом Петром стало місто Віфсаїда. Згодом Андрія Первозванного покликав собі в учні Ісус. Після цього апостол став учнем Іоанна Хрестителя.

Святий Андрій мандрував узбережжям Дніпра, Чорного моря, Балканським півостровом, проповідуючи та несучи християнство в маси. Тоді він неодноразово зазнавав побиття з боку представників язичницької віри, проте, не зупиняв молитися та зцілювати людей.

Однак, після повернення у Грецію Андрія Первозванного стратили. Утім, навіть під час катувань він не припиняв молитися.

Андрій Первозванний
Андрій Первозванний

Що не слід робити в цей день:

  • 13 грудня утримайтесь від бажання попрацювати по дому, шити, в’язати та ткати.
  • Також у цей день заборонено вінчатися та організовувати гуляння, адже досі триває Різдвяний піст. Проте, влаштовували застілля, де на столі були лише пісні страви.
  • Також не бажано 13 грудня виходити з дому, адже вважається, що на вулиці ходить нечисть.

Прикмети:

13 грудня, на Андрія, відзначали Калиту. Це свято пов’язане з перетворенням хлопця на юнака.

Це святкувалося так: дівчата випікали калиту (хліб, до якого додавали мед, родзинки, горіхи і мак), потім її підвішували під стелею на стрічці червоного кольору. Тоді юнаки забруднювали руки в сажі та ставали поруч, а завданням хлопця було дістати до ритуального хліба та відкусити шматочок, не забруднившись. Якщо виходило, то хлопець отримував усі права юнака: спілкуватися зі старшими, ходити на вечорниці тощо.

Калита
Калита

Також у цей день вірили, що:

  • Якщо до цього часу не випав сніг, то зима буде теплою та небагатою на нього, а якщо навпаки — то очікуйте морозну зиму зі снігом.
  • Прислухайтесь до води: якщо вона тиха, то зима буде гарною, якщо галаслива, то підготуйтеся до хуртовин.
  • Якщо у печі горить чорний вогонь, то буде холодно, якщо білий — то настане відлига.
  • Сніг у цей день – до холодної зими.
  • А якщо на вулиці холодно, але при цьому сонце світить, то врожай вродить гарно.

Чоловічі іменини:

Андрій, Іван.

Жіночі іменини цього дня не відзначають.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини