Церковний календар на липень 2023: дати головних православних свят та днів пам’яті

Які свята не можна пропустити у липні 2023 року: детальний церковний календар зі святами, памʼятними днями, заборонами, прикметами та іменинами.

Кожного місяця релігійна спільнота святкує певні важливі свята. В липні також є декілька важливих дат, які не рекомендується пропускати. На другий місяць літа припадає Різдво Івана Предтечі, що в народі називають Івана Купала.

Головні дати в липні 2023 року:

  • 6 липня – день Володимирської ікони Божої Матері;
  • 7 липня – Івана Купала;
  • 12 липня – день святих апостолів Петра і Павла;
  • 13 липня – Собор 12 апостолів;
  • 24 липня – день блаженної княгині Ольги;
  • 28 липня – день хрещення Київської Русі, день памʼяті святого князя Володимира.

На Івана Купала дівчата гадають на свого коханого. Це містичне свято, під час якого на землю виходять лісники, відьми і злі духи, а захищаються від них завдяки вогню та воді. На Івана Купала розпалюють величезне вогнище та стрибають через нього, проводячи своєрідне “очищення” від нечистої сили. Навколо багаття водять хороводи, танцюють та голосно співають пісні.

Церковний календар на липень 2023: памʼятні дні
Церковний календар на липень 2023: памʼятні дні

День апостолів Петра і Павла не менш важливе свято. В цей день закінчується Петрівський піст. Петро – це син рибалки, який визнав Ісуса Христа месією, а Павло – це колишній гонитель християн, який вирішив розкаятися та усвідомив всі свої помилки. Павло разом з Петром проповідували християнство, за що були страчені: Петро був розіпʼятим на Хресті, а Павло – обезголовлений.

Собор 12 апостолів – це день памʼяті 12 найкращих учнів Ісуса Христа під час земного життя. До числа учнів входили: Петро, Андрій, брати Іоанн та Іаків, Филип, Варфоломій, Матфій, Фома, Іаків Алфієв, Іуда Фаддей, Симон Кананіт, а також Іуда Іскаріот. Після зради Іскаріота до них приєднався Матфій.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини