Новорічні свята 2023-2024: дати вихідних і святкових днів в Україні з переносами. Повний перелік

До початку новорічних свят залишилося зовсім мало часу, але не кожен знає нові дати святкування. З 1 вересня 2023 року всі свята "підсунулись" на кілька днів назад згідно нового календаря.

День святого Миколая

6 грудня. Святий Миколай був покровителем домашнього господарства, а на це свято діти отримують подарунки за свою хорошу поведінку. Особливу увагу цього дня потрібно приділити дітям, які опинилися в дитячому будинку. По всій Україні кожного року збирають іграшки та канцелярію для відправки в будинки малютки.

Святвечір

24 грудня. День перед Різдвом присвячений сімейному застіллю. В цей день прийнято прикрашати домівку соломʼяними павучками і різноманітними вишитими рушниками. В цей день не прийнято їсти до тих пір поки на небі не зʼявиться перша зірка, яка сповіщає про народження Ісуса Христа.

Різдво

25 грудня. Це найголовніше християнське свято. В цей день віряни йдуть до церкви на службу та по всій Україні починається довгоочікувана коляда.

Щедрий вечір

31 грудня. Так сталося, що Щедрий вечір тепер припадає на день перед Новим роком. В цей день колядники та щедрівники ходять в гості та співають, за що отримують винагороду у вигляді солодощів або грошей.

Повний перелік новорічних свят 2023-24
Повний перелік новорічних свят 2023-24

Новий рік

1 січня. Новий рік залишається незмінним. Це день, коли починається новий календарний рік. Зазвичай готуватися до святкування починають ще 31 грудня. Вся родина сидить за столом і чекає приходу Нового року. Рівно о 12 годині ночі відкривається пляшка ігристого і загадуються найзаповітніші бажання.

Василя Великого

1 січня. В цей день посівники приходять у ваші оселі для того, щоб засіяти її. Вважається, що першим до квартири чи будинку повинен зайти хлопець – тоді в домі гарантовано буде щастя та добробут в родині. Зерно, яке засівають, пізніше віддають курам або будь-якій іншій худобі.

Водохреще

6 січня. Цього дня Ісус Христос хрестився в річці Йордані. Це також одне з найбільш поважних свят для християн. Цього дня кожен повинен зануритися в ополонку тричі і перехрестится. Спеціально для цього взимку на річках або на території ставків роблять ополонку у вигляді хреста, на якому розіпʼяли Ісуса.

Стрітення

2 лютого. Це свято закриває низку новорічних свят і є останнім. В цей день пʼють свячену воду і запалюють громничу свічку, яку зазвичай підпалюють лише в злі часи.

Популярне

Вибір редакції

Подібні новини